Púder Nélkül

2011.12.11. 06:14

Gordon Ramsay elárulja a tökéletes pulykasült receptjét

Érdemes előre összeírni a menüt és az előkészítés folyamatát, hogy a karácsonyi sütés-főzés ne váljon igazi rémálommá és mellőzzük a kapkodást. Az angol sztárséf, Gordon Ramsay legújabb, karácsonyi fogásokat tartalmazó könyvét azért írta meg, mert ismerősök és ismeretlenek egyaránt olyan kérdésekkel kezdték bombázni advent idején, mint például: mi a tökéletes pulykasült titka, mi legyen a dessszert, milyen hagyományos, de mégis újszerű fogásokkal arathatok sikert, mit csináljak a maradékkal?

PLT

A szakács híres szigorú modoráról, ám ezúttal a katonás stílust csak az időbeosztás terén gyakorolja, ugyanis szerinte, ha mindent előre megtervezünk, nincs kapkodás, és a főzés megúszható ideg-összeroppanás nélkül. Sőt, a fogások egy része napokkal korábban elkészíthető.
 
A magyar háziasszonyoknak is sokszor okoz problémát az, hogy a pulyka - töltsék meg bármivel - száraz marad, s a madár olyan kopogós lesz, hogy azt a legjobb esetben is csak több deci szósz, valamint bő folyadékbevitel mellett lehet elfogyasztani. Gordon Ramsay titka erre a bőr alá töltött fűszervaj (hozzávalók: vaj, kevés olívaolaj, só, bors, citromlé, citromhéj, fokhagyma, petrezselyem), amely szaftosan tartja a mellet és egyben ízesíti is. Ebből kívülre is kenhetünk körben a bőrre, a madár megtisztított hasüregébe pedig só, bors, vöröshagyma, citrom, fokhagyma és babérlevél kerül. A kevés olívaolajjal meglocsolt pulykát 10-15 perc sütés után kivesszük a sütőből, és a mellrészt beborítjuk szalonnaszeletekkel, így még inkább szaftos marad. Visszatéve közepes lángon sütjük tovább, kilónként körülbelül harminc perc sütési idővel kell számolni, miközben többször meglocsoljuk. Hogy mikor lett kész, azt a comb vastag részébe szúrt hústű segítségével ellenőrizhetjük: a kifolyó húsnedvnek színtelennek kell lennie, nem pedig rózsaszínnek. A pulykát jó, ha pihentetjük egy kicsit, de mindig forró pecsenyelével tálaljuk.

Szerző: Matolcsi Renáta
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!