Púder Nélkül

2015.03.06. 17:57

Cheerleaders: nem „hobbi-szurkolók”

Veszprém – A cheerleadingnek, vagyis hajrázásnak egyre nagyobb keletje van hazánkban, és megyeszékhelyünkön is működik két, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő egyesület, A V-Dance Cheerleaders és az Angel Cheerleaders Team.

Heffler Péter

A cheerleading, vagyis magyarul hajrázás a torna, az akrobatika és a tánc elemeit ötvöző modern sportág. Bár általában mindig valamilyen labdajátékhoz van köze, hiszen kosárlabda, amerikai futball és idehaza kézilabda meccsek körítéséül szokott szolgálni, mégis komoly múlttal rendelkezik és jó ideje sportként tekintenek rá. Keletkezését tekintve a legelfogadottabb teória, hogy 1870-es években az amerikai Princeton Egyetemen alakult az első úgynevezett buzdító klub. Bármennyire is elképzelhetetlen, de ekkor még – és egészen a húszas évek közepéig – csakis férfiak űzhették. A hajrázás hamar elterjedt és 1898-ban megalakult az első szurkoló csapat is.  A sportág alapjainak lerakása Lawrence Herkimer nevéhez fűződik 1948-ban, ami az 50-es, 60-as években annyira népszerűvé vált, hogy egyetlen középiskolai sportesemény sem volt már elképzelhető pompon csapat nélkül. Az első bajnokságot 1978-ban az Egyesült Államokban rendezték, mára pedig több mint harminc országban űzik versenyszerűen.

A hajrázás hazánkba is eljutott, és bár még gyerekcipőben jár, Veszprémben két csapat is működik. Magyarországon 2008 óta létezik a Cheerleading Bizottság, és 2014 óta a Cheerleading Szövetség, amely ennek a sportnak két irányzatát foglalja magába, a cheerleadinget és cheer dancet. – Formációnk 2012 óta a Magyar Cheerleading Bizottság minősített csapatéként működik. A dunántúli régióban hasonló minősítéssel cheerleading csapat rajtunk kívül csak Zalaegerszegen és Győrben található – kezdte a V-Dance Cheerleaders vezetője Vilics Andrea, majd az egyesület megalakulásával folytatta. - Körmenden, ahonnan származom, hasonló kultusza van a sportnak, ugyan ott kosár-, és nem kézilabdacsapat működik, de számomra furcsa volt, hogy míg ott, a pár százas férőhelyű csarnokban rendszeresen lépnek fel a negyedekben, illetve időkérések alatt táncosok, addig egy olyan patinás klub meccsein, mint az MKB-MVM Veszprém KC, és egy akkora Arénában, mint a veszprémi, miért nem? Gyakorlatilag ez volt a szikra. Aztán rövid egyeztetések következtek a klubbal, majd egy nagy casting után, 12 fővel, 2010 decemberében, a megyében alakult meg a V-Dance Cheerleaders. Első fellépésünkre pedig 2011 februárjában került sor a Veszprém Arénában – mondta a kezdetekről az edzőnő. Mára viszont temérdek felkérése van a csapatnak, melyek közül kiemelkedik az MKB-MVM Veszprém kézilabda csapat szurkolótáborának bíztatása, szórakoztatása, erősítése, melyről Vilics Andrea a következőket mondta.

A veszprémi kézilabdameccseken is biztatnak a pomponos lányok
Fotó: Penovác Károly

- Tulajdonképpen ez a legnehezebb, de leghálásabb feladatunk is egyben! Hatezer ember előtt fellépni hétről hétre óriási felelősség, és még ennél is nagyobb, mondhatom eufórikus élmény. Ezen kívül szinte minden hónapban járunk „külső" helyszíneken is, de ezeket felsorolni nagyon hosszú lenne, hiszen számos helyi, megyei, és országos rendezvényre kapunk meghívást, melyek közül néhány: Miskolci Cheerleading Fesztivál, FittAréna, Coke Ball Döntő, Eurochallenge Final Four, magyar férfi kézilabda válogatott mérkőzései és különféle streetball bajnokságok. - Fontos kihangsúlyoznom, hogy csapatunk konzekvensen tartja magát a cheerleading vonalon, vagyis kizárólag sportrendezvényeken, egészségnapokon lépünk fel. Továbbá 2013 óta rendszeresen veszünk részt szakmai továbbképzéseken, és országos cheerleading versenyeken – tette még hozzá Vilics Andrea. A rengeteg fellépés sok gyakorlást is igényel, így a csapat alapesetben heti két edzéssel készül, de sűrű fellépési időszakban előfordul, hogy hétből hét napot is gyakorlással töltenek.

Hasonló ütemben készül a három évvel ezelőtt alakult Angel Cheerleaders Team, a Pannon Egyetem pompon csapata is, akik műsorukkal már több helyen is bemutatkoztak az országban, Veszprémben pedig szinte heti rendszerességgel láthatók. A csapat alapítója, edzője és koreográfusa a Győri Balettiskolát és Táncművészeti Főiskolát végzett Molnár Panni táncművész, táncpedagógus és koreográfus. - Az ötlet hogy megalapítsam az egyetem pompon csapatát onnan jött, hogy külföldön ennek már több évtizedre visszamenő hagyományai vannak, és ha már a mi egyetemünknek is van kiemelkedő eredményeket elérő kosár és röplabda csapata, akkor miért ne lenne szurkolói tánccsapata is, akik a szünetekben és az időkérésekben szórakoztatják a közönséget – mondta Molnár Panni.

Az Angel Cheerleaders Team (Fotó: Balogh Ákos)

- Mára a fellépéseink nyolcvan százalékát a veszprémi futsal meccsek töltik ki. Nagyon izgalmas és feltörekvő sport lett, itt Veszprémben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a teremfocis fiúk. Az Angyalkák táncoltak már az egyetem rendezte keszthelyi Balaton Regattán, az Országos Atlétikai Döntőn, valamint nyári, balaton-parti rendezvényeken, illetve a Városi Sportévnyitón a Veszprém Arénában is. Kiemelkedő fellépések közé sorolhatjuk a Final Four Futsal Kupadöntőket, mert ennek a rendezvénynek már negyedik éve leszünk a hivatalos pompon csapata. Az első fellépésünk a futsal kupadöntőn hazai pályán, Veszprémben volt, majd Győrbe is meghívtak minket. Tavaly Berettyóújfalura, idén pedig Kiskunfélegyházára is a mi csapatunkat kérte fel a Magyar Labdarúgó Szövetség. 2012 tavaszán pedig Balatonfüreden rendezték a Mini Morris Világtalálkozót, ahol közel hétezer ember előtt mutathattuk meg a tudásunkat egy nagyon emlékezetes fellépésen – fűzte hozzá Molnár Panni, majd még hozzátette, hogy minden bátor és mozogni vágyó lánynak ajánlja a hajrázást. – Még a három évvel ezelőtti válogatáson a lányokat több szakmabeli társam segítségével választottam ki közel ötven jelentkezőből. Elsősorban a tánctudást és a koordinációs készségeket vesszük ilyenkor figyelembe, de fontos hogy a lányok szépek és mosolygósak is legyenek. Előnyt jelent viszont, ha valakinek van előképzettsége, esetleg tornász vagy táncos múltja, de ez nem feltétele a bejutásnak – mondta még el az Angel Cheerleaders Team vezetője.

Kezdők figyelem!

-Edzőként azt gondolom, hogy egy pillanatnyilag kevésbé tehetséges lányból is lehet ügyes táncos! Képzettség így nem szükséges, inkább úgy fogalmaznék, hogy előny, ha bizonyos kondicionális képességekkel rendelkezik a jelentkező. A táncos múlt sem elvárás. Fontos a testtudat, a koreográfia tanulási készség, a kitartás, küzdeni tudás, és a sport iránti alázat! A közhiedelemmel ellentétben nem elvárás a 90-60-90-es testarány sem, hiszen ebben a sportban nem csak flyer-ekre (vékony, könnyű lány, akit dobnak, emelnek), hanem base-ekre is szükségünk van (erős tartó emberek) – mondta Vilics Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!