Púder Nélkül

2015.04.01. 16:39

Összefogás a somlói borokért

Somlóvásárhely - A Somló bora különleges, és semmi máshoz nem hasonlít - vallja Cartwright Éva vállalkozó, a hegy borainak egyik nagy ismerője.

Penk Tímea

Cartwright Éva Tüskeváron és Kertán élte gyermekkorát, Devecserben és Veszprémben járt iskolába, majd húszévesen Angliába költözött.

- Harmincöt éves koromban feltámadt bennem az igény, vegyek egy darab magyar földet, és természetes volt, hogy ezt a Somlón tegyem - meséli Éva, aki marketing és logisztikai pályán dolgozott, majd három évvel ezelőtt egy boltot nyitott, ahol somlói borokat árul.- Egyedülálló az országban az az elképzelés, hogy egy helyen lehessen kapni az egész borvidék termékeit - számol be a tulajdonos.

Cartwright Éva rendszeresen részt vesz szakmai programokon, amelyekre minden gazdától visz bort. Nem vallja magát borszakértőnek, de járja a különböző borvidékeket. A kóstolások során sok mindent megtudott a borászatról, de tanulni nem akarja a szakmát, mert szerinte az csak eltávolítaná a lényegtől.

- A Somló vulkanikus talaja miatt az itt termő bor semmi máshoz nem hasonlít. Jellegzetes ízvilága van a somlói bornak, amit nem lehet utánozni - mondja Éva, majd hozzáfűzi, hogy azért is exkluzív a hegy bora, mert kevés van belőle. Már félhektárnyi területtel rendelkező gazdák is aktív szereplői a piacnak.

A kisebb borászatok három-négyezer palackot készítenek egy évben, a nagyobbaknál pezsgővel együtt talán két-háromszázezer üveg készül. Éva úgy gondolja, hogy hegyközségi összefogással sokat lehetne tenni a Somlóért.

Cartwright Éva nem vallja magát borszakértőnek, de járja a különböző borvidékeket. A kóstolások során sok mindent megtudott a borászatról. Fotó: Teszár Ákos

- Az országos rendezvényeken történő bemutatkozáson kívül ide is lehetne hívni az embereket. Az úthálózat majdnem teljesen kiépült, de fontos lenne egy egységes táblarendszer létrehozása. Mivel a hegy három oldala különböző önkormányzatokhoz tartozik, a hegyközség irányítása alatt lehetne egységesíteni az útjelző és információs táblákat, mint ahogyan ezt a Ság-hegyen tették - magyarázza Éva.

- Az éjszakai pincetúra egy népszerű, nagyszabású esemény. A Somló tetején található romos pincékből látványosságot hoztunk létre. Huszonnégy pincészet fogadott örökbe egy-egy romot a hegyről. Közös erővel kitakarítottuk a területet, körülbelül másfél millió forint értékű munkát végeztünk el önkéntesen - számol be a vállalkozó. Úgy látja, hogy jelenleg száz-százharminc embernek tudnak szállást biztosítani a Somlón.

- Ha ennél több embert szeretnének ide csábítani a gazdák, akkor előbb meg kell teremteni az infrastruktúrát - nyomatékosította Cartwright Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!