Púder Nélkül

2015.02.12. 17:25

Valentin-nap: érdemes új alapokra helyezni szokásainkat

Egyre többen vélik úgy, hogy érdemes lenne új alapokra helyezni a Valentin-napi szokásainkat. A szerelmes légyottok és csokoládé szívecskék helyett a testmozgást, a strtesszkezelést és önmagunk megvalósítását kéne a középpontba helyezni.

Szám Dorottya

Ezen gondolatok jegyében indult útjára a Kezedben a döntés kampány, amelynek résztvevői szerint fontos a tudatos váltás. Akárcsak a párkapcsolatokra, a karrierre is igaz ez – vallja Győri Ildikó karriertanácsadó. Hozzáteszi, hogy mindannyiunk számára fontos a karrier és a munka, sőt az év eleji fogadalmat tevők 15 százaléka pont ezen a területen szeretne változtatni. Ez nem meglepő, hiszen az életünk a munka és a magánélet elválaszthatatlan egysége. A boldogság egyik feltétele pedig az, hogy az egység egyensúlyban legyen: munkaerő, barát, társ, szülő legyünk. A szerethető munkában is az egyéniségünk egy arca jelenik meg, amire büszkék lehetünk, érhetnek olyan sikerélmények, amelyeket csak a munkánk által élhetünk meg.

Ihász Norbert és Molnár Dóra fél éve vannak együtt, megünneplik az első Valentin-napjukat 
Fotó: Balogh Ákos

Ma Magyarországon sokan elégedetlenek a munkájukkal, szeretnének váltani, amire a Kezedben a döntés kampány is biztat. Győri Ildikó szerint minden változást jó, ha megelőz egy alapos mérlegelés: mi lesz a pozitív következménye a váltásnak, mitől érdemes tartani.

A kampány másik résztvevője, Telkes Orsi jógaoktató szerint segítségünkre lehet a jógikus gondolkodásmód. Ez egy olyan tudatos gondolkodást jelent, amely az élet minden területére kihat. A jóga nemcsak abban segít, hogy egészségesebben, fittebben és nyugodtabban éljünk, hanem hogy uralhatóak legyenek a gondolataink, könnyebben feldolgozzuk az érzelmeinket és jobban kezeljük a stresszes helyzeteket is. Telkes Orsi szerint a tudatos életvezetés megtanít arra, hogy az utunkba kerülő nehézségeket és kihívásokat ne fenyegetettségként, hanem lehetőségként éljük meg. Ha önmagunkkal rendben vagyunk, akkor az életünk problémás területeit is rendbe tudjuk hozni.

A vörös rózsából ilyenkor a szokásos mennyiség öt-hatszorosát rendelik az egyik ajkai virágüzletben. Ez a klasszikus ajándék Valentin-napon, amelyből egy-egy szálat visznek a fiúk.

- A csokor nem jellemző ilyenkor, viszont népszerűek a csokik és bonbonok, illetve a kis cukiságok , mint például a plüssfigurák, szívecskés kulcstartók, bögrék, kistányér, amelyre édességet vagy mécsest lehet tenni, valamint a képkeretek és üzenettartók, a csokorba tűzhető szívecskék és macik - sorolta Szolnoki Edina. A virágkötő azt is elmondta, hogy főleg fiúk vásárolnak, de az is előfordul, hogy barátnők vesznek egymásnak apróságokat.

Szolnoki Edina egy külön sarkot nyitott a Valentin-napi ajándékoknak A csokor nem jellemző ilyenkor, viszont népszerűek a csokik és bonbonok, illetve a kis cukiságok , mint például a plüssfigurák, szívecskés kulcstartók, bögrék
Fotó: Penk Tímea

- Úgy látom, hogy mi, lányok, várjuk, hogy kapjunk valamit Valentin-napra, amit aztán egy puszival vagy csókkal meghálálunk - mesélte Edina, majd hozzáfűzte, hogy néhányan egybekötik ezt az eseményt az eljegyzéssel. A virágüzletet is feldíszítik ilyenkor, és az eladók előkészítik a szíves szalagot és a szeretlek-kártyákat.

Megtudtuk azt is, hogy 15-én, az ünnep másnapján már csak az vesz szerelmes-ajándékot, akinek a barátnője megsértődött, mert párja nem gondolt a Valentin-napi köszöntésre.

Lakatos Richárd már szerdán megvette a barátnője ajándékát, amelyet meglepetésnek szán. Bő fél éve vannak együtt, tehát ez az első közös Valentin-napjuk, amelyre boldogan készül.

A szív alakú és a szeretlek vagy love feliratú desszerteket, a szív alakú nyalókákat és az egyedi összeállítású ajándékcsomagokat keresik a vásárlók az egyik belvárosi, borokat és édességeket forgalmazó üzletben, mondta érdeklődésünkre Kormos Ágnes tulajdonos. Hozzátette, a Valentin-napi ajándékot beszerzők többsége 18 és 28 közötti fiatal.

Szívecskék minden mennyiségben, még a fotósboltban is

Az egyedi képkeretek a népszerűek az egyik veszprémi fotóstúdióban. Mód Péter, a szaküzlet fényképésze szerint ennek oka, hogy ezek emlékezetes ajándékok.

Visszaesést tapasztal az utóbbi években a Valentin-napi forgalomban Istenes Sándorné, a veszprémi sétálóutca egyik ajándékboltjának vezetője. Kiemelte, rendkívül árérzékenyek a vásárlók, többnyire az apróbb, szívecskés termékeket, bögrét, kispárnát, gyertyákat, fényképkeretet és hűtőmágneseket keresik.

Felidézte, amikor mintegy másfél évtizeddel ezelőtt divatba jött a Valentin-napi ajándékozás, a karácsonyival megegyező forgalmuk volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!