Púder Nélkül

2011.05.20. 05:23

Csak látszólag könnyed léptek: Kiss Réka a Diótörő gyermekfőszerepében

Nyílegyenes háttal, kezeit lábaira téve, nőiesen szép tartással ül. Haja hosszan omlik le vállaira és tovább. Lábain kis fehér balerinacipellő.

Szabó Zsuzsanna

Hatévesen, Viktoria Podolskaya tanítványaként kezdte el a balettezést a most tizennégy éves Réka. Tanára biztatására felvételizett a budapesti Táncművészeti Főiskolára. Szeptemberben felvették, novemberben már be is válogatták a Diótörő gyermekfőszerepére. Harmadik éve odajár, bentlakásos iskolában lakik, ahonnan hétvégente jár haza Veszprémbe.

Most a Diótörőben és a Bajadérban szerepel, amit a Thália Színházban és az Operában adnak elő. Előbbiben legalább harmincszor játszott már. Mint mondja, ebben a korban még nincs rivalizálás, egymás könyöklése, sőt, a táncosok között barátnőkre is lelt.

Ha már balett. Megnézte a Fekete hattyú című filmet, de úgy véli, az túlzás. - Azért el tudom képzelni, hogy az oroszoknál vagy a kínaiaknál, akik sokkal keményebben edzenek, ott előfordulnak durvább dolgok is. Hallottunk olyanról, hogy előadás közben egy kínai lány komoly sérülést szenvedett, de végigtáncolta a darabot. Iszonyúan bírják a fájdalmat. Nálunk azért nincsenek ilyenek. Persze itthon is előfordul, akik úgy nyújtanak és mennek le spárgába, hogy a tanár ráül. Vagy két szék között kell spárgázni úgy, hogy mindkét láb a széken van.

Azért meg kell dolgozni a sikerekért. Délelőtt iskola, ahol "rendes" tantárgyakat tanulnak, délutánonként jönnek a szakmai órák, képességfejlesztés, edzések, nyújtó gyakorlatok, próbák estig. Csak a balettórák majd' két óra hosszúak. Ezenkívül heti több alkalommal néptánc és történelmi társastánc, amiből szintén vizsgázni kell.

 


 
Így nem is csoda, hogy a bekerült gyerekek közül sokan lemorzsolódnak az évek során. Tavaly a végzősök csupán harminc százaléka kapott diplomát, persze itt is sokan a nyelvvizsga hiánya miatt nem végeztek.

- A lányoknál, mivel többen vagyunk, nagyobb szigor van. Nálunk, ha valaki balettből hármas osztályzatot kap, az már régen rossz és eltanácsolják. Huszonnégyen indultunk, most tizenöten vagyunk. Az évek során hozzávetőlegesen megfeleződik a létszám. Aki kihullik, annak marad a csalódás és az álmodozás.

A szigorra visszatérve. Hetente, kéthetente mérlegelésen vesznek részt. Ha pufi vagy, finoman utalnak rá, a "csoki maradjon el". Sőt, a nevelőnők figyelmeztetnek rá, ne vigyenek fel nassolnivalókat a szobájukba, különben kénytelenek lesznek elvenni. Réka imádja a zsíros ételeket is... Szerencsés alkat, igazi kis törékeny balerina. Magas, vékony. És még szorgalmas is. - Álomszerepem a Giselle címszerepe és a Hattyúk tava.
 
A terveknél maradva.
- Kilenc plusz kettő vagy plusz négyéves a képzés a főiskolán. Az egyik után "csak" balettművész leszel, a plusz négyéves után már oktató is lehetsz. Én szeretném elvégezni azt is, hogy később gyerekeket taníthassak.
Minden esélye megvan rá. Eddig végig kitűnő tanuló volt. Na igen, ha valaki olyan fegyelmezett, mint Réka a balettben, annak a tanulás sem okozhat gondot.
Olyannyira nem, hogy néhány éve elkezdett gitáron játszani, és autodidakta módon zongorázik is.
- Igazából én színész és fodrász szeretnék lenni. Színész azért, mert a balettban nem beszélhetek, csak némán táncolok.
 

 

A veszprémi Kiss Réka a budapesti Táncművészeti Főiskolán három éve tanul balettozni. A Diótörőben és a Bajadérban lép fel. Előbbiben a gyermekfőszerepben látható. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!