Programok

2013.05.13. 12:16

Hegyikerékpáros magyar kupafutam és kerékpár tesztnap Eplényben

Június 2-án (vasárnap) szervezi a Bikemag Eplény Kupa olimpiai cross magyar kupafutamot a Veszprémi Kerékpáros Egyesület, ami egyben a Cross Country Challenge sorozat egyik állomása is lesz.

A helyszín nem ismeretlen a sportolók körében, hiszen a télen nagy sikernek örvendő Síaréna szolgál helyszínéül a hegyikerékpár-versenynek.  A verseny idején egész napos, ingyenes kerékpártesztelési lehetőség is várja a látogatókat.

Fotó: Kenyeres Zsolt - Veszprémi KE

Hazánk egyetlen felvonós bringaparkja a lejtőzős (downhill) szakágakra koncentrál, de a családok és a túrázni vágyóknak is kikapcsolódást nyújt. Az olimpiai cross versenypálya tavasztól őszig fogadja az edzeni vágyó versenyzőket.

Akik látták a tavalyi veszprémi városi olimpiai cross futamot, azok hasonló izgalmas pillanatokat élhetnek át, ha június első vasárnapján kilátogatnak Eplénybe a Bikemag Eplény Kupa hegyikerékpáros körversenyére. Felkérésünknek eleget téve Fiskál János, Eplény község polgármestere elfogadta a verseny fővédnökségét.


Az amatőr versenyzőknek is kedvezve, összesen 25 kategóriában mérhetik össze erejüket és technikásságukat a versenyzők. Ebből 6 kategória direkt a kezdő kerékpárosoknak szól, akik nem rendelkeznek magas szintű technikai tudással, de mégis szeretnék átélni egy olimpiai verseny érzését. Számukra egy rövidebb, 2,1 kilométeres pályát jelölnek ki, ami lényegesen könnyebben teljesíthető.
Az elit versenyzők pedig egy nehezebb pályát kapnak, 3,8 kilométer hosszal és körönként 180 méter szintemelkedéssel. Nekik a sípálya aljáról, egészen a legtetejéig kell feltekerni különböző nehezített útvonalon, hogy onnan technikás ösvényeken és látványos kanyarokon át minden körben visszaérjenek a startvonalra.

A Bikemag Eplény Kupa keretében kerékpártesztelési lehetőséget biztosítunk a kilátogatóknak. Eddig már 5-6 kis- és nagykereskedő jelezte szándékát, hogy részt vesz a teszteltetésben, aminek keretében 20-30 különböző kerékpárt próbálhatnak ki a résztvevők. A tesztek a helyszíni regisztráció után ingyenesek, csupán a megfelelő kerékpáros ruházatra és egy fejvédőre van szükség.
A verseny hagyományteremtő céllal jön létre, hosszú távú terv a nemzetközi rang megszerzése, a 2015 és 2016-os évben már C1, C2-es minősítés a cél, ami olimpiai pontgyűjtési lehetőséget biztosít.

Tóth András, a verseny főszervezője, aki 10 éve hegyikerékpár versenyző így nyilatkozott:

"Örömömre szolgál, hogy a sportág javára teszünk a tömegbázis felé nyitással, amit az amatőr kategóriák bevezetésével értünk el. A hazai versenyzők mellett, akik a magyar kupasorozatba számító pontokat is gyűjthetnek Eplényben, várhatóan külföldi versenyzők is megjelennek.A versenyen minden sportkedvelő megtalálhatja a számításait: az elit versenyzőket pénzdíjjal, az amatőröket könnyen teljesíthető pályával, a látogatókat pedig egész napos, ingyenes kerékpárteszteléssel várjuk."
Bővebb információk a verseny honlapján olvashatók: http://eplenykupa.bringasandras.hu/

Fotó: Kenyeres ZsoltVeszprémi KE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!