hirdetés

2021.02.24. 12:57

Mi a teendő a lakásbiztosítással, ha új tulajdonosa lesz az ingatlannak?

Az ingatlant vásárlók körében gyakori kérdésként szokott felmerülni, hogy mi történik a biztosítási szerződéssel, ha új tulajdonosa lesz az ingatlannak?

Forrás: freepik

Nos, a válasz meglehetősen egyszerű, ugyanis az adásvétellel a meglévő biztosítási jogviszony megszűnik, az adásvételi szerződés bemutatása után a biztosító minden életben lévő konstrukciót töröl, az esetlegesen fennmaradó többletdíjat pedig visszautalja a jogosult félnek.

A meglévő szerződést nem lehet átruházni az új tulajdonosra, tehát mindenképpen új szerződéskötés szükséges.

Mivel a kárbejelentések határideje a bekövetkezett káreseménytől számított 5 napon belül lejár, így, ha egy olyan kárra derül fény, ami még az előző tulajdonos idején történt, arra sajnos a biztosító hatásköre nem terjed ki.

Mindezek ellenére, természetesen a még folyamatban lévő kifizetések végbe mennek.

Mi történik a lakásbiztosítással, ha a szerződő fél elhunyt?

Egy ingatlan esetében nem csak akkor következhet be tulajdonosváltás, ha adásvételre kerül sor, hanem sajnos akkor is szükségessé válik, ha a meglévő tulajdonos eltávozik az élők közül.

Ebben az esetben az örökösök feladata, hogy az elhunyt tulajdonos nevén lévő szerződést fenntartsák addig, amíg a hagyatéki tárgyalás meg nem történik, valamint a hagyatéki végzés jogerőre nem emelkedik.

Ahogy az adásvételnél sem, ebben az esetben sem lehet élni az átruházás jogával.

Az elhunyt tulajdonossal kötött biztosítási szerződés megszűnik, és a hagyatéki szerződésben megjelölt tulajdonossal kell új szerződést kötni.

Miért olyan fontos a lakásbiztosítás megkötése?

Fotó: freepik

Sajnos a lakásbiztosítás tényét még mindig nagyon sokan elbagatellizálják.

Felesleges kiadásnak gondolják, pedig ugyanúgy, ahogy az egészségbiztosítás vagy az autóra kötött CASCO, a lakásbiztosítás is védelmet nyújt az előre be nem látható káresemények ellen.

A Pannon-Safe lakásbiztosítási szakértői szerint nem érdemes megvárni, míg bekövetkezik a baj, hiszen lehet, hogy egy-egy problémát még könnyűszerrel ki tudunk fizetni, de olykor sajnos a javítási és anyagköltségek olyan magasak lehetnek, amik már komoly anyagi kiadással is járnak.

Ezeknek a terheknek a csökkentésében tud segíteni a lakásbiztosítás, ami igazán csekély havi kiadásnak bizonyul, ha esetleg egy több százezres káreseményről beszélünk.

További általános tévhit, hogy lakásbiztosítást csak és kizárólag az ingatlan tulajdonosa köthet.

Egy bérlőnek vagy egy résztulajdonosnak ugyanúgy joga van megkötni a lakásbiztosítást, ha érdekében áll az ingatlan és/vagy a benne lévő ingóságok megóvása.

Hogy az Ön lakásbiztosítása a lehető legszemélyreszabottabb legyen, szükséges, hogy megbízható és releváns szakmai tapasztalattal rendelkező biztosítóval vegye fel a kapcsolatot.

Éljen tudatosan és biztosítsa be magát a váratlan anyagi kiadásokkal szemben!

A tudatos életmódhoz hozzátartozik az is, hogy elővigyázatosak vagyunk, gondolunk a jövőnkre és igyekszünk megteremteni az anyagi biztonságot.

A lakásbiztosítás megkötésével egy olyan felelős döntést hozunk, amely mellett nem kell aggódnia a váratlan kiadásoktól, hiszen segítségünkre lesz a bajban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában