Porva

2017.08.06. 11:49

Bakonyi bajor hangulat

Hamisítatlan bajor életérzést idéző est volt a kis bakonyi faluban, Porván, melyen vendégül látták a németországi Sur-völgyi kis település, Lauter hagyományőrző egyesülete ifjúsági csoportját.

Müller Anikó Hanga

A néptáncosok kísérő zenekaruk közreműködésével hangulatos műsort adtak. Hédl József, a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, a bajor egyesület tavaly ünnepelte fennállásának száztíz éves évfordulóját, ez alkalomból fiataljaikat magyarországi kirándulással jutalmazták. – A kis német településen több mint százhúszan hagyományápolók, szinte nincs olyan család, aki szekrényében nincs népviseleti ruha. Mivel Porvának, sváb település lévén, nincs német testvérkapcsolata, arra gondoltuk, e meghívással megtesszük az első lépést ez irányban, mondta. Veinperlné Kovács Andrea polgármester asszony kiemelte, Traunstein térségével, mely járásnak egyik települése Lauter, már 2010 óta szoros kapcsolatot ápolnak.

 

– Hét évvel ezelőtt már járt nálunk az augusztus 20-i ünnepen egy hagyományőrző csoportjuk, papírforma szerint ugyan nincs testvérkapcsolati szerződésünk, de az óta szívükön viselték falunk sorsát, sok adományt kaptunk tőlük, melyek színesítették óvodánk életét, segítették a szociálisan rászoruló családok helyzetét. Az ügy két mozgatója Albert Kutzer traunsteini nyugalmazott tűzoltóparancsnok és Hédl József, őszinte tiszteletünk nekik érte, mert önzetlen munkájuk által mindannyian gazdagodunk, mondta. A helyiek büszkék a faluban élő Répás Tamásra, aki a fehéroroszországi fakitermelő bajnokságon ifjúsági kategóriában, a magyar válogatott tagjaként aranyérmet szerzett lánckímélő darabolás versenyszámban. A vendégek tiszteletére – mivel az utazásukhoz a buszt a nagyhírű cég biztosította – Stihl fűrészes fakitermelő bemutatót tartott Horváth Krisztiánnal. Az esten a porvai vendéglátók százhatvan liter tárkonyos vadragú leves főztek, hét kiló lisztből lángost sütöttek, melyből mindenkit megkínáltak. Mellé házi bodzaszörpöt kínáltak és három hordó bajor sört vertek csapra. A bajor vendégek felléptek Zircen és Csopakon is, a balatoni strandon produkált fellépésükért Ambrus Tibor polgármester ingyenes fürdőzéssel jutalmazta a fiatalokat.

Címkék#Porva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!