Pápa

2015.02.19. 18:45

Vezetőségválasztás és szakmai előadások a pápai méhész egyesületnél

Az évszázados múltra visszatekintő helyi méhészegyesület legutóbbi nagysikerű rendezvényén összekötötték a kellemeset a szükségszerűvel: az érdekes szakmai előadások mellett tisztújítást is tartottak.

Polgár Tibor

Zsúfolásig megtelt méhészekkel a Pedagógus Művelődési Ház nagyterme, ahol az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Pápai Szervezete új elnököt választott. A tagság döntésének értelmében a leköszönő Némethi Kálmán helyett Hauber János lett az egyesület első embere, egyúttal pedig a vezetőség is megújult.Szalay Aladártól, az OMME helyi szervezetének ügyvezető titkárától megtudtuk, Pápán nagy hagyományokkal rendelkezik a méhészet, hiszen immár több mint száz éve, 1911 decemberében alakult meg a környék méhészeit egybefogó méhészegyesület. Jelenleg 113 taggal büszkélkedhetnek, akik számára rendszeresen különféle képzéseket, szakmai előadásokat szerveznek.

A Pedagógus Művelődési Ház nagyterme zsúfolásig megtelt méhészekkel a szakmai előadásokra (Fotó: Polgár Tibor)

– Elődeink mindig is aktív közösségi életet éltek, és így teszünk mi is – hangsúlyozta mosolyogva Szalay Aladár. Mint mondta, hazánkban a mai napig jól működő ágazatnak számít a méhészet. Az itthon megtermelt méz többnyire külföldre kerül, mivel a magyar méz kiváló minőségű, világszerte keresett termék. Azonban tudni kell azt is, hogy a világ mézpiacának csak elenyésző százalékát teszi ki a magyarországi kereskedelem, ezért a hazai termelők nem ármeghatározók, hanem inkább árkövetők.

Az OMME pápai csoportja által szervezett aktuális szakmai előadások során Frits Ottó erdész, méhész szakíró a kisalföldi és a bakonyi akác méhlegelő összehasonlításáról, az akácméztermelés rejtelmeiről beszélt a szép számú hallgatóságnak. Emellett Vagyonvédelem a méhészetben címmel egy vagyonvédelmi cég prezentációján is részt vehettek az érdeklődők. Az előadás azért is volt különösen időszerű, mivel az utóbbi időben igencsak elszaporodtak a méhlopások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!