Pápa

2015.03.26. 19:03

Varázslatos világ kel életre a pápai Esterházy-kastélyban

Pápa – Hol van már a kopott sárga homlokzat, az omladozó vakolat, a sok dohos helyiség – újra pompázatos képet mutat Pápa belvárosának legjelentősebb műemléki épülete, az Esterházy-kastély!

A néhány évvel ezelőtti, a főúri tereket érintő felújítás után immár ismét régi fényében tündököl az egész kastély. Az európai uniós támogatással megvalósuló, közel kétmilliárd forint értékű rekonstrukció az egykori grófi épület legfényesebb korát idézi.

Illatos mézeskalács készül a kézműves műhelyben

Az épület kivitelezési munkái elkészültek, ennek során megújították a homlokzatokat, kicserélték a nyílászárókat, új gépészeti és elektromos rendszereket építettek ki. A földszinti folyosók fehér színben pompáznak, az emeleti közlekedők falai kellemes fehér-barna színt kaptak, egyes terekben pedig a korabelihez hasonló, díszes, feszített falikárpittal burkolták a falakat. A mennyezetekre felkerültek a fényűző csillárok, a folyosókon az egykori laternák mintájára készültek új világítótestek, a faburkolatokat, belső ajtókat és az ablakok hatalmas palettáit felújították. Néhány napja már az épület díszkivilágítása is üzemel, csodás fénybe borítva esténként az Esterházyak egykori otthonát.

A kastély attrakcióiból is napról-napra egyre több készül el véglegesen. A földszinti kézműves műhely berendezései helyükre kerültek, a tömörfa asztalokat körbeülő gyermekek illatos mézeskalácsot és ízletes csokoládét készíthetnek majd itt a legmodernebb konyhatechnikai eszközök segítségével. A szomszédos termekben LEGO kockákból építhetnek kastélyt az apróságok, s a pápai főúri épület kicsinyített másában gyönyörködhetnek.

A kastély földszinti folyosója


Az épület nyugati szárnyának földszinti termeiben a Pápához kötődő világhírű festőművész, színkutató, Nemcsics Antal alkotásaiból nyílik álandó kiállítás, az ő legjelentősebb munkáinak bemutatására alakították ki a helyiségeket.

Az egykori főúri lak díszes terei időszaki kiállításoknak is helyet adnak majd. Az első, a kastélynyitóra berendezett tárlat igazi különlegességet kínál: Esterházy mintás és jellegzetes herendi mintás porcelánokban gyönyörködhetnek az érdeklődők.

A kastély emeletén is csupacsupa különlegesség várja majd a látogatókat. A két- és háromdimenziós filmek bemutatására alkalmas vetítőteremben – melynek a beüzemelése is megtörtént már – az Esterházy család életével és a középkori várból kastéllyá lett épület történetével ismerkedhetnek meg a vendégek. A nyugati szárny a barokk kori mesék világába repít vissza, hiszen itt alakították ki a barokk marionett színházat, melynek berendezései ugyancsak elkészültek már.


Az Esterházy-kastély díszkivilágítása


Helyükre kerültek a modern audiovizuális terminálok is, ezek a kastély és az Esterházyak történetének megismeréséhez segítik a látogatót, bemutatják a város nevezetességeit és persze játéklehetőséget is kínálnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Mindezen újdonságok mellett a kastély megnyitásával ismét látogatható lesz a már korábban felújított főúri enteriőr: a Vörös szalon, a Nádor terem, a Nagyebédlő és az Esterházy ősökről készült festményeket felvonultató Ősök csarnoka.

A kívül-belül felújított, a korabeli pompás világot megidéző pápai Esterházy-kastély április 17-től invitálja a látogatókat modern múltidézésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!