Pápa

2014.08.26. 09:36

Új járdák készülnek szeptemberre Pápán

Az elmúlt három-négy év a nagy városi projektek végrehajtásával telt el, ezek kötötték le a rendelkezésre álló erőforrásokat, így a helyi költségvetés nem tudott kisebb beruházásokat finanszírozni. Most mindezekre lehetőség nyílt: tizenhat helyszínen készülnek a járdák a településen.

Nagy Imre

– Az idei költségvetést óvatosan terveztük, így ezek a beruházások abban még nem szerepeltek. Ezekhez sikeres önrész-pályázatokra, többletforrások megszerzésére volt szükség. Megszülettek a döntések, majd következett a tervezés, illetve a versenyeztetés. Ebből adódott, hogy a járdaépítések, illetve a csapadékvíz-elvezetések megépítésének többsége augusztus, illetve szeptember végén készül el. Itt a Hantai utcában épül az egyik járda abból a tizenhatból, aminek lehetőségét  a költségvetés erre az évre tartalmazza. A járdákat általában térburkolattal építjük, ezek fenntartási költsége lényegesen kisebb, tartósabbak, és megvan az a jó tulajdonságuk, hogyha valamilyen közműbekötés miatt fel kell szedni a burkolatot, akkor  sérülés nélkül helyreállíthatók. A tizenhat járda az önkormányzatnak közel százmilliós költséget jelent. Ekkora nagyságrend – önerőből – a következő években is rendelkezésre áll, így a járdák építése folytatódik – mondta el a helyszínen dr. Áldozó Tamás polgármester.

Fotó: Nagy Imre

– Utcánként más és más építkezést láthatunk. A Hantai utcában teljes hosszban el kellett készíteni a járdát, hiszen amióta az Öreghegyi út aszfaltos, megnövekedett a  forgalom, és veszélyezteti a gyalogosokat. Az elképzelésünk az, hogy egységes arculatot alakítunk ki, általában térkövezéssel. Vannak viszont olyan utcák, ahol aszfaltos járda épül, vagy azért, mert nehezebb kialakítani a szerkezetet, vagy a vízelvezetés megoldása ezt követeli meg tőlünk, vagy azért, mert aszfaltos járdához csatlakozunk, és így lesz egységes az utcakép – fogalmazott Molnár István városfejlesztési osztályvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!