Pápa

2017.05.20. 08:08

Távol-keleti utazások írói szemmel

Pápa – Könnyed, laza stílusban mesélt kambodzsai és vietnami kalandjairól a pápai származású, sokat utazó író, Hámori András a városi könyvtárban.

Laskovics Márió

Hermann István könyvtárigazgató és Hámori András író

Hámori András író tartott vetített képes beszámolót kambodzsai és vietnami úti élményeiről csütörtökön a Jókai Mór Városi Könyvtár előadótermében, ahol Hermann István könyvtárigazgató köszöntötte a közönséget.

A pápai származású író vietnami pólóban osztotta meg távol-keleti tapasztalatait

A sokat utazó, pápai származású író a Távol-Kelet hazánktól eltérő kultúrája miatt választotta a Föld másik felén lévő két, egzotikus országot. Kambodzsában többek között meglátogatta a világ legnagyobb romegyüttesét, Angkort, a khmer templomok ősi városát, ami a 9. században jött létre, ma a Világörökség részét képezi.

Egész sokan kíváncsiak voltak a szubjektív élménybeszámolóra

- Kambodzsa őrzi a romantikáját, a Pol Pot-rezsim szörnyűségei után még mindig az „egy szál ingben ugyan, de megúsztuk" hangulat uralkodik. Az emberek kedvesek, boldogok, és ezt igyekeznek megosztani az odaérkező turistákkal is. Vietnam egy kicsit más: óriási amerikai tőkeberuházás van, Ho Si Minh-városban gombamód nőnek ki a felhőkarcolók. Tulajdonképpen Kína mellett az Amerikai Egyesület Államok legnagyobb kereskedelmi partnere – összegezte tapasztalatait.

„Tulajdonképpen az egész világ az enyém, csak nincs a nevemre íratva" - poénkodott előadásában az író

Hangsúlyozta, utazásaink alkalmával érdemes itthon hagynunk az előítéleteinket. Ne keressük a megszokott dolgokat, ízeket, helyette inkább az ottani sajátosságokat próbáljuk ki! Mint mondta, írói szemmel szereti egységben feltérképezni az országot, annak gasztronómiáját, az emberek gondolkodását, problémáit. Közölte, direkt módon nem írja meg élményeit, de kalandregényei helyszínválasztásaihoz felhasználhatja. Jövőbeli ökoturisztikai úti céljai között Fekete-Afrika is szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!