Pápa

2014.12.16. 17:50

Szeretetlángok a Fő téren

Pápa - Mintegy 350 mécses gyúlt meg a Fő téren a Katolikus Karitász Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű szolidaritási akciójának keretében, a város adventi programsorozatához kapcsolódóan.

Polgár Tibor

A megmozdulást az összetartozás szellemének erősítése, valamint a rászorulókkal szembeni szolidaritásra való felhívás céljából szervezték meg tudtuk meg Birkásné Erdős Krisztinától, a szervező csóti Szent Mihály Karitász csoport vezetőjétől. Mint mondta, az Egymillió csillag a szegényekért a Katolikus Karitász egy országos projektje, és nagyon örülnek neki, hogy Pápán sikerült ilyen sok embert megszólítaniuk.

- Fontosnak éreztük, hogy a katolikus karitász és az egyház jelen legyen a Gyertyafényes advent elnevezésű pápai rendezvénysorozaton. Az egyik faházban a mi szervezetünkkel lehet megismerkedni, a mostani rendezvénnyel pedig a rászorulókra, a nélkülözőkre, a betegekre és az idősekre szeretnénk ráirányítani a figyelmet - jegyezte meg Birkásné Erdős Krisztina.

A fehér és piros mécsesek tucatjaiból a Katolikus Karitász jelét formálták meg a Fő tér kövezetén. A fehér mécsesek elhelyezése egy keresztet szimbolizált, amiből kilobbantak a pirosak által alkotott szeretetlángok. A szolidaritási akcióban az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola tagozatos nagykórusa karácsonyi énekekkel működött közre.

A pápai Fő tér kövezetén közel 350 mécsesből formálták meg a keresztet és a szeretetlángokat Fotó: Polgár Tibor

A Gyertyafényes advent egyébként advent harmadik hétvégéjén sem szűkölködött a változatos programokban, többek között az igényes popzenét játszó pápai Stage Door zenekar koncertje is megörvendeztette a csípős hideg ellenére szép számú közönséget. Az Illés Csaba által vezetett együttes a popos és rockos elemeken túl alternatív zenei megoldásokkal igyekszik egyéni ízt vinni a mai popzenei palettába. Zenéjükben hangsúlyos szerepet kap a sok vokál, továbbá a gitár és a dob mellett ütős hangszereket, valamint trombitát is rendszeresen megszólaltatnak a fellépéseiken. Repertoárjukat szinte teljes egészében saját szerzemények, saját dalok alkotják.

A frontember érdeklődésünkre elárulta, a zenekar tagjai roppant lelkesek, de sokszor nehéz összeegyeztetni a próbákat. Hozzátette, céljaik között szerepel, hogy kimozduljanak Pápáról, a közeljövőben a környező városokban is szeretnének koncertezni.

A rendezvényen fellépett a nagyteveli Német Nemzetiségi Kórus is. Mayer Károlyné kórusvezető, a Türr István Gimnázium nyugalmazott énektanára elmondta, a jelenleg 12 taggal rendelkező Német Nemzetiségi Kórus 19 évvel ezelőtt alakult meg. Szavai szerint két évtizeddel korábban egy tehetséges fiatalokból álló kvartett azzal kereste meg, hogy szeretnének nagyteveli dalokat énekelni.

- A két lány és a két fiú egy évig rendszeresen járt hozzám, minden héten egyszer próbáltunk. A kezdeményezés olyannyira megtetszett a falubelieknek, hogy ők is csatlakoztak. Számos sikert értünk el, rengeteg díjat, elismerést és kitüntetést érdemeltünk ki. Szerencsére a tagság a mai napig nagyon lelkes - mosolygott Mayer Károlyné.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!