Pápa

2014.09.02. 11:15

Nemzetközi kutató-mentő gyakorlat Pápán

Pápa - A következő, közel két hétben megnövekszik a légi forgalom a város fölött: repülőgépek és helikopterek szántják majd az eget. A bázisrepülőtér nemzetközi kutató-mentő gyakorlatnak ad otthont.

Nagy Imre

A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága által kijelölt szárazföldi és légierős alakulatok együttműködésével bonyolított gyakorlat ünnepélyes megnyitására hétfőn este a repülőtér nagy hangárjában került sor. A felsorakozott magyar és török katonákat Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Hadműveleti és Kiképzési Főnökség főnöke, a gyakorlat igazgatója és a házigazda, Gangler László ezredes, a bázisrepülőtér parancsnoka köszöntötte, majd ismertették a kiképzési feladatok céljait.

– A személyi mentési gyakorlat (Cooperativ Sarex 2014) célja az, katonákat, polgári személyeket mentsünk ki a harctérről. Minden országban nagyon fontos, hogy a hadsereg közvetítse azokat az értékeket, hogy törődik katonáival, nem hagyja őket magukra a harctéren. Ugyanígy a lakosság, a vagyontárgyak kimentése is feladat. Igaz ez békeidőszakra is, hiszen természeti katasztrófák esetén is számítani kell a katonák segítségére.  Ezt gyakoroljuk most. A nemzetközi részvételt a barátság, a jó kapcsolatok döntik el, így most a törökökkel és a szlovén katonákkal hajtjuk végre a feladatokat. Ők rendelkeznek a déli régióban a megfelelő háborús tapasztalattal, amit szeretnénk tőlük átvenni  – fogalmazott Szűcs Pál ezredes.

– Feladataink most bővülnek, kaptunk egy nemzetközi gyakorlatot, amihez a pápai erőforrásokat is felhasználjuk. A háttér biztosításában és a gyakorlaton összesen 200-250 fő vesz részt. Ebben az időszakban nagyobb lesz a zajhatás, nappali, délutáni és éjszakai órákban is kell repülnünk. Kérjük a lakosságtól, hogy ezt türelmesen viseljék, fogadják el, hogy a repülőtér él, működik, dolgozunk, és olyan feladatokat hajtunk végre, amik a nemzetközi megítélés szempontjából is hasznot hoznak Magyarország számára – mondta el Gangler László. A köszöntőket követően a résztvevők közös fotót készítettek a hangár előtt. A héten a katonák a gyakorlat elméleti hátterével ismerkednek, majd különböző helyszíneken hajtják végre a kijelölt feladatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!