Pápa

2014.04.01. 17:27

Nem történt hivatali vesztegetés

Veszprém, Pápa - Felmentéssel felérő ítéletet hozott - nyolc év után - a bíróság a pápai tűzoltók ügyében, akiket igen súlyos bűncselekményekkel vádoltak meg annak idején.

Mátételki András

Nem igazolódott be a vád, miszerint N. Gy. (61), aki 2006-ban a pápai tűzoltóság parancsnok-helyetteseként dolgozott, visszaélt hivatali hatalmával, s ellenszolgáltatásként pénzt fogadott el. A ügyészség azt állította a vádiratban, hogy a tűzjelzőkészülékek bekötésével foglalkozó egyik kft.  jogosulatlan előnyhöz jutott a tűzoltóságon. A tárgyaláson bebizonyosodott, hogy az ügyfelek szabadon döntöttek arról, hogy kivel dolgoztatnak, a parancsnok-helyettes csak tájékoztatást adott a hozzá fordulóknak arról, hogy kik foglalkoznak ezzel a fajta vagyonvédelemmel. Noha a titkos telefon-lehallgatások pénzek átadásáról is szóltak, ám a Veszprémi Törvényszéken, a húsznapos tárgyaláson kiderült, hogy ennek semmi köze nem volt N. Gy. beosztásához. (Az alezredes a kft. és egyik rokona között közvetített: az osztalékot adta át, valójában a postás szerepét vállalta magára.)

Azt viszont a terhére rótta a bíróság, hogy úgy adott ki idő előtt egy hatósági engedélyt - az előzetes telefonos megbeszélés után -, hogy nem járt kint a helyszínen és nem végezte el a kötelező ellenőrzéseket arra hivatkozással, hogy az üzletet korábbról ismerte. Ezzel a közokirat-hamisítás bűntettét követte el. Azért is elmarasztalták, mert négy alkalommal úgy hozott el hulladék, rossz minőségű parkettavéget Franciavágásról, hogy a mázsálást végző alkalmazottnak 3-3 ezer forintot adott azért, hogy több égetnivaló kerüljön fel a kocsira, mint ami a mázsajegyen szerepelt. Összesen 126 ezer forint értékben hozott el plusz tűzifát, amely mellesleg nem szerepelt a cég készlet-nyilvántartásában. Mindezekért a törvényszék a parancsnok-helyettest 180 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta.

A másodrendű vádlott, aki tűzvédelmi oktatással is foglalkozott vállalkozóként, kissé „leegyszerűsítette” az egyik jegyzőkönyvet: az előadásokra a résztvevők két csoportba jártak, ennek ellenére ő úgy adminisztrálta, mintha valamennyien ugyanazon a tanfolyamon vettek volna részt egy időben. Őt közokirat-hamisítás miatt egy évre próbára bocsátották. A mázsálást végző hölgy megrovást kapott.

A többi vádlottat teljes körben felmentette a bíróság. (A nyolc vádlott közül időközben az egyik érintett elhunyt.) Az ügyész elfogadta Dülkné dr. Pintér Zsuzsanna vezette tanács döntését, viszont a másod- és harmadrendű vádlott és védőik fellebbeztek, így a per végére sok év után majd a Győri Ítélőtábla tesz pontot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!