Pápa

2014.11.28. 18:30

Mi legyek, ha nagy leszek? – Segítség a pályaválasztáshoz

A munkaerőpiacnak nagy szüksége van jól képzett szakemberekre – hangsúlyozta Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízott a pápai sportcsarnokban tartott pénteki pályaválasztási kiállításon.

Polgár Tibor

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat minden évben megszervezi pápai pályaorientációs rendezvényét, amely lehetőséget biztosít a középfokú oktatási intézményeknek a bemutatkozásra. Takács Szabolcs megnyitóbeszédében kiemelte, a kormány számára fontos a szakképzés támogatása, hiszen a munkaerőpiacnak nagy szüksége van jól képzett szakemberekre. Mint mondta, a munkaerő-piaci kihívásokra a szakképzés fejlesztésével lehet válaszolni.

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott, az elmúlt időszakban fordulat következett be a munkaerő-piaci folyamatokban. Rámutatott: jelenleg Veszprém megyében és Pápa környékén munkaerő-kereslet tapasztalható, például a pápai gazdaságban 500 munkahely áll betöltetlenül munkaerőhiány miatt. A városvezető megjegyezte, egy jól képzett szakember mindig könnyebben tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Az idei pályaválasztási kiállításon 30 szakképző intézmény és gimnázium mutatta be képzési struktúráját egyéni konzultációkon, bemutatófoglalkozásokon, prospektusokon keresztül. Az eseményen ezúttal is hasznos információkhoz juthattak a pályaválasztás előtt álló diákok és szüleik, a szakmaváltáson, pályamódosításon gondolkodó fiatalok, továbbá a pedagógusok, illetve a pályatervezés, az ifjúságsegítés területein dolgozó szakemberek. A program egyik célja annak demonstrálása, hogy a szakképzettség megszerzésével nagyobb eséllyel lehet elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Hiányszakmának számít a pék, a cukrász, a szakács, a hentes, a kőműves és az asztalos is – tudtuk meg a pályaválasztási kiállításon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!