Pápa

2014.04.24. 19:05

Megtanulnak segíteni

Pápa -Járási elsősegélynyújtó versenyt szervezett a Magyar Vöröskereszt diákok számára. A résztvevőknek elméletben és gyakorlatban is bizonyítaniuk kellett tudásukat, rátermettségüket.

Munkatársunktól

A megmérettetésnek a pápai református gimnázium épülete adott otthont. A jelenlegi időszak teljesítménye alapján a pápai Weöres Sándor Általános Iskolából és a házigazda református gimnáziumból indulhattak csapatok az elsősegélynyújtó versenyen - tájékoztatott Kerpel Péter refis tanár, a Magyar Vöröskereszt országos vezetőségének tagja.

A képen a Weöres iskola csapatának négy tagja: Wéber Annabella, Hajmási Péter, Erdősi Ruben és Ivády Gréta (balról jobbra) (Fotó: Polgár Tibor)

Az elméleti részben egy tesztet kellett kitölteni, amely leginkább a vöröskereszt történetére, az elsősegélynyújtás szabályaira vonatkozó kérdéseket tartalmazott. Ezután az ötfős csapatok számára különféle baleseti szituációkat imitáltak különböző helyszíneken - ezek között voltak például robbanásos vagy éppen karambolos veszélyhelyzetek. A minél élethűbb szituációk érdekében profi sminkes is közreműködött a versenyen.

- A gyerekeknek fel kellett mérniük az egyes baleseti helyszíneket, majd el kellett látniuk az ott tapasztalt sérüléseket a mentők kiérkezéséig. A legfontosabb feladatuk az volt, hogy csökkentsék a bajt, megakadályozzák a sérült személy egészségi állapotának további romlását, valamint előkészítsék a terepet a mentők számára - mutatott rá Kerpel Péter. Hozzáfűzte, ennél több még a legfelkészültebb civilektől sem várható el ilyen súlyos helyzetekben. A járási vöröskeresztes elsősegélynyújtó verseny első helyezett csapatai a megyei fordulóban folytathatják a megmérettetést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!