Pápa

2014.07.24. 17:25

Marionett bábszínház készül a pápai Esterházy-kastélyban

Pápa - Alighogy véget ért a Pegazus Színház 2013/2014-es színházi évada, a népszerű pápai teátrum vezetői már a közeljövő feladatain, kihívásain munkálkodnak. Bizony, akad belőlük bőven.

Nagy Imre

A nyár is munkával telik Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt, a Pegazus Színház két tapasztalt vezetője számára, ugyanis már javában zajlanak a következő, jubileumi színházi évadjuk előkészületei, továbbá szeptember 15-éig el kell készülniük a pápai Esterházy-kastélyban felépítésre váró marionett bábszínházzal. Mint ismert, a kastélyon jelenleg is felújítási munkálatokat végeznek, és a nagyszabású rekonstrukciós projekt egyik látványelemeként barokk marionett bábszínház létesül majd a grandiózus épület nyugati szárnyában.

- Ennek része lesz egy barokk portálfal bársonyfüggönnyel, aranydíszítéssel, puttókkal, faragott angyalkákkal. Pályázat útján nyertük el a marionett bábszínház létrehozásának lehetőségét, aminek a működéséhez 17 darab, fából faragott, barokk ruhába öltöztetett báb is szükséges. Ezek 70 és 50 centiméteresek, az elkészítésük pedig roppant időigényes - tudtuk meg Végh Zsolttól. Hozzáfűzte, a marionett színház elbontható lesz a színpadról, ahol így élő színházi műfajok is helyet kaphatnak.


Valler Kata, Végh Zsolt és Horváth Bálint a Pegazus Terülj, terülj, asztalkám! című bábjátékában (Fotó: Polgár Tibor)

- Ősszel a tizedik, jubileumi színházi évadunkat kezdjük meg. 2005-ben érkeztünk Pápára, ekkor alakítottuk színházzá a Szent István úti épületet, ami azóta is az otthonunk. Elérkezett az idő, hogy megújuljon a színházépület, ennek keretében renoválás alá esik a villanyrendszer, a fogadótér, a nézőtér, az öltöző. A tizedik évadunk során pedig minden egyes megmozdulásunk egy kicsit az ünneplés jegyében telik majd. Elsősorban a színházat mint műfajt szeretnénk ünnepeltetni, és persze egy kicsit magunkat is - fogalmazott mosolyogva Végh Zsolt.

Sarkadi Nagy László elárulta, a 2014/2015-ös évadjuk a megszokott bérletes előadásokon túl tíz nagyobb programot tartalmaz. Ezek közül az első a felújított színházépület megnyitója, amit karácsonyi ünnepség követ a Szilágyi Harangegyüttes és Kövi Szabolcs fuvolaművész közreműködésével. A Pegazus Színház farsangi rendezvényére busók érkeznek majd, a hagyományos mackókiállításon pedig ezúttal kétezer darab macival lehet találkozni. A továbbiakban lesz húsvétváró családi nap, gyermeknap, tízéves társulati találkozó, bábkiállítás az elmúlt évtized produktumaiból, illetve egy emlékkiállítás Lévai Sándornak, a Süsü, a sárkány báb- és díszlettervezőjének tiszteletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!