Pápa

2014.09.18. 19:45

Lakóházakat fejlesztenek Pápán, jelentős megtakarításra számíthatnak a lakók

Az úgynevezett panelprogram keretében több lakótömb felújítása is megkezdődött Pápán. Ehhez kapcsolódón két újabb társasház közös képviselőjével kötött támogatási szerződést a helyi önkormányzat.

Polgár Tibor

A panelprogram három pillérre épül: a pályázati feltételek szerint a lakók önrésze mellett állami és önkormányzati támogatásból áll össze a költségvetés – mutatott rá Áldozó Tamás, Pápa polgármester a nemrég lezajlott ünnepélyes aláírási ceremónián. Ezen két lakóépület, egy Vízmű utcai, valamint a Képző utca és a Szabó Ervin utca sarkán álló háztömb közös képviselői írták alá a támogatási szerződést az önkormányzatot képviselő városvezetővel.

Az eseményen elhangzott, a két lakóközösség néhány évvel ezelőtt nyújtott be pályázatot energetikai korszerűsítésre a panelprogram keretében, azonban azokat forrás hiányában nem bírálták el, így a beruházások csak a közelmúltban kezdődhettek meg.

A támogatási szerződést Horváthné Molnár Klára, Dobos Tamás és Áldozó Tamás írta alá(Fotó: Polgár Tibor)

Pápa Város Önkormányzata az akkori pályázati feltételeknek megfelelően az összesen beadott öt pályázatra mintegy 100 millió forintot különített el a költségvetésben.

– A támogatási szerződéseket most tudjuk megkötni, bár a munkálatok már több helyen megkezdődtek. Ugyanis a pályázat nem zárta ki, hogy a kivitelezés megkezdődhessen – közölte Áldozó Tamás. Mint mondta, a 60, illetve a 72 lakásos épületek felújítására 21,7 millió és 20,7 millió forint támogatást biztosít az önkormányzat. A beruházások minden épületnél más műszaki tartalommal valósulnak meg, de minden esetben megtörténik a nyílászárók cseréje és a külső hőszigetelés.

Horváthné Molnár Klára és Dobos Tamás, az egykori Kilián-lakótelepen álló lakó-épületek közös képviselői köszönetüket fejezték ki a támogatásért, majd kiemelték: az energetikai korszerűsítéstől mindannyian nagyarányú megtakarítást remélnek. Szakemberek egybehangzó véleménye szerint a fejlesztést követően a lakók mintegy 30–35 százalékos energiamegtakarítással számolhatnak.

A sajtótájékoztató végén elhangzott, az országban ilyen nagy mértékű támogatást, mint amit Pápán nyújtottak, egyik települési önkormányzat sem biztosított a panelprogramhoz.

 

A további két pályázatra is van pénz

Áldozó Tamás polgármester emlékeztetett, a közelmúltban a Huszár-lakótelep tekintetében kötöttek támogatási szerződést. Mint mondta, az eddig megkötött szerződéseket figyelembe véve három lakótömböt és közel kétszáz pápai családot érint a beruházás. Egyébként a város költségvetésében a további két pályázat támogatására mintegy 30 millió forint áll rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!