Pápa

2014.08.15. 17:55

Jeles hagyományőrzők Takácsiban

Jubileumi, három napos rendezvénnyel ünnepli negyedszázados fennállását a Kenderszer Kulturális Egyesület. A rendkívüli alkalom elnevezése – Múlt és jelen értékei Takácsiban – mindent elárul az egyesület céljairól, eddigi tevékenységéről.

Nagy Imre

A rendezvényre természetesen nem csak a település lakosságát, de az onnan elszármazottakat is várják. A programsorozat  pénteken délután műhelybeszélgetésekkel kezdődött, ezeken a helyi értékről, az elvégzett munka áttekintéséről, a fiatalok értékőr tevékenységéről, hungarikumokról esett szó. Ugyancsak délután kerítettek sort a takácsi gazdák borainak minősítésére, és hogy a hölgyekről is szó essék, megtartották a takácsi diós ropogós ünnepét is, ahol háziasszonyok remekeit, süteményeit mutatták be. A délután kézműves foglalkozásokkal, szövő bemutatóval ért véget.

A rendezvény hivatalos megnyitóját öt órakor tartották. Köszöntőt mondott dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és dr. Horváth Zsolt, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnöke.  Több, az egyesület tevékenységét, a falu helytörténetét, az élő népművészetet bemutató kiállítás is nyílt, a látnivalókat dr. Laczkovits Emőke néprajzkutató méltatta. Kedves színfoltja volt a rendezvénynek a sepsiszentgyörgyi vendégek köszöntése, majd a jubileumi műsorban a Kenderszer Népdalkör és Néptánccsoport, Dalárda és barátaik, a Pántlika Népzenekar és a Szárazág Néptánccsoport lépett fel.

A délelőtti borminősítésről Solymosi János, a JMSZK Kertbarátkör elnökhelyettese adott számot, a háziasszonyok remekeit Ferenczi József mesterszakács értékelte. Az ünnepségen bakó Ildikó egyesületi elnök mondott köszönetet mindazoknak, akik a negyedszázadot utat lehetővé tették, és segítették az egyesületi munkát.

Szombaton kiállítások, kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket a kultúrházban és környékén, vasárnap reggel a katolikus templomban misét, majd a református templomban ökumenikus istentiszteletet tartanak. Este hat órakor Boka Gábor előadásában János vitéz hiteles története képekben elbeszélve zárja a Kenderszer jubileumát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!