Pápa

2013.03.03. 13:46

Igazságot a mennyben, jogot a földön szolgáltatnak

Nem könnyű egy olyan eseményről írni, ahol a vendég pártsemlegesen, ám ennek ellenére folyamatosan bírál. Kritizál, méghozzá könyörület nélkül és tárgyilagosan, ám olyan stílusban teszi ezt, hogy senki sem unatkozik a folyamatos szóáradatban.

Szalóky Eszter

Ez jellemezte március 1-jén a Petőfi Asztaltársaság idei első rendezvényét. A jól megválasztott vendég, Dr. Kolláth György alkotmányjogász üde színfoltja volt a borongós délutánnak. Különleges volt az alkalom, mert a társaság két ügyvivője, Grőber Attila és Kerecsényi Zoltán alig jutott szerephez. Nem is volt baj, mert ömlött a szó az elismert jogászból, majd záporoztak a kérdések a közönségtől is.

Fotó: Kovács József

Számtalan témát érintettek, de úgy, hogy mindenki számára érthető volt a közölt üzenet: nem hagyhatjuk magunkat teljesen tönkretenni, ha változtatni szeretnénk, akkor nekünk kell szembemenni a dolgokkal, és nem csak várni, hogy majd valakik cselekednek és minden megoldódik.

- Demokráciát csinálni demokraták nélkül nem lehet. Kiszámíthatóság? Én már egy csepp beszámíthatósággal is beérném - ezekkel a kijelentésekkel nyomatékosította a rendszer bírálatát Kolláth, ami szerinte gyalázatosan működik annak ellenére, hogy a jogállam szisztémájában nincs hiba.

Elmondta, nem érti, hogy mi volt a baj a Magyar Köztársasággal, és azt sem, hogy az alaptörvényből miért került ki a piacgazdaság.

- Nem az Európai Unióval és jogszabályaival van baj, hanem velünk, a mi felfogásunkkal. Kell stabilizálás, koncepció és értelem is - fogalmazott Kolláth György, aki egyébként úgy véli, hogy 2010 nyara óta nincs nagy előrelépés az országban.

- Ezen a felelősségvállalással lehetne segíteni, ám ez nálunk még várat magára - mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!