Pápa

2016.05.24. 19:25

Hogyan védheti meg magát egy nő?

Pápa - Hatalmas érdeklődés övezte az újszerű kezdeményezésként útjára indított intenzív női önvédelmi tanfolyam első foglalkozását.

Polgár Bettina

A térítésmentes képzés első alkalmának a több mint félszáz érdeklődőre való tekintettel a Vajda Márta általános iskola tornaterme adott otthont. Pintér Péter, a Hét Csillag Kulturális és Sportegyesület elnöke elmondta, 2011 óta együttműködnek a Pápai Rendőrkapitánysággal, és felmerült, hogy a civilek – jelenleg elsősorban a nők – számára is elérhetőbbé teszik az önvédelmi képzéseket.

A tanfolyamon a Hét Csillag tagjai mellett a pápai kapitányság rendőrei is közreműködtek. Tóthné Sipos Eszter rendőr alezredes, a vizsgálati osztály vezetője a jogos védelemről tájékoztatta a megjelenteket, míg Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről beszélt, illetve azokról a tárgyakról, amelyeket a hölgyek önvédelmi célból maguknál tarthatnak.

– Bárkinél lehet nyolc centiméternél kisebb pengehosszúságú kés, amennyiben nem rugós szerkezetű, illetve gázspray is tartható a táskában, ha a húszgrammos töltőtömeget nem haladja meg, és nincsenek benne olyan hatóanyagok, amelyeket a törvény tilt – emelte ki Császárné Elek Veronika. Megjegyezte, a legális kereskedelmi forgalomban vélhetően kizárólag engedélyezett gázspray kapható. – Aki betöltötte a 18. életévét és büntetlen előéletű, kérelmezheti a gáz- és riasztófegyver viselését, amely engedély birtokában közterületen is nálunk lehet – fűzte hozzá a rendőr alezredes.

Pintér Péter rámutatott, a tanfolyamot rendkívül nagy érdeklődés övezete, hiszen két és fél nap alatt megtelt a létszám. Az első foglalkozás középpontjában az elméleti ismeretek álltak, de szó esett többek között a figyelem helyes összpontosításáról, valamint az önvédelmi technikák mozgásformáiba is belekóstolhattak a résztvevők. – Úgy vélem, ezek hiánypótló foglalkozások lesznek, melyekkel a gyengébbik nemet szeretnénk előtérbe helyezni. A tematikát úgy állítottuk össze, hogy az egyszerű, hétköznapi szituációktól haladjunk az összetettebbek felé. Kitérünk arra, hogy az utcán sétálva, pénzfelvétel közben vagy babakocsit tolva hogyan ismerhetjük fel a vészhelyzeteket, és ezekre miként reagálhatunk, illetve mit tehetünk, ha lefognak minket és esetleg más testi erőszakot próbálnak elkövetni ellenünk – ismertette a Hét Csillag Kulturális és Sportegyesület elnöke.

Címkék#önvédelem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!