Pápa

2013.03.05. 10:57

Felszámolás alatt a Voki

Közel hat éve húzódik a valamikor győri székhelyű Vocational Academy és az általa alkalmazott, kárvallott pedagógusok ügye.

Nagy Imre

Az alapítvány által akkor működtetett iskolák mára vagy bezártak, vagy más - például egyházi fenntartású - formában működnek tovább. A Napló évek óta figyelemmel kíséri a nem mindennapi, a Parlamentet is megjárt történetet.

Még 2007-ben döntött úgy közel húsz Veszprém- és Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat, hogy közoktatási megállapodást köt iskolái működtetésére a Vokival. Jól hangzó ígéretek és mintegy 3,5 milliárdos alapítványi vagyon volt a biztosíték az intézmények továbbélésére, ám már a működés első évében jelentkeztek a problémák.

Akadoztak a pedagógus bérek, nőttek az alapítványi közüzemi tartozások, az állami normatíva jelentős része az APEH felé kialakult tartozás fedezetéül szolgált. A Vokit aztán feljelentette az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az E.ON, majd a bérüket hiába váró pedagógusok is.

 

Árvay Péter sopronkövesdi tanár mindent elkövet, hogy igazuknak érvényt szerezzen  (Fotó: Nagy Imre)

 

Köztük volt Árvay Péter, a sopronkövesdi iskola tanára, aki bizonyítékaival az ügy kezdete óta kilincsel, hogy igazuknak érvényt szerezzen. A pedagógusok közt sokan másfél évnyi elmaradt bérre, mintegy százhúsz millió forintra várnak, az összeget már ötévnyi kamat is terheli.

Az alapítvány banki tartozása közel ötszázhúszmillió, a közműtartozás húszmillió. Ám ma ezt Magyarországon nem lehet behajtani. A részeredmények - az Oktatási Hivatal 2008-as vizsgálata, az APEH, a Munkaügyi Felügyelőség, a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség, a pápai és a győri rendőrkapitányság vizsgálódásai - hatására Nagy Ottó, az alapítvány elnöke az Alföldre tette át székhelyét, Győrben csupán ingatlanok, illetve egy nyelviskola maradt.

Ott viszont, más néven ugyan, de valószínű ugyanezen szisztéma alapján működik az alapítvány, hiszen a törvény erre módot ad. A pedagógusok kezdeményeztek már felszámolási eljárást, és kísérletet tettek az alapítvány ingatlanjainak árverésére, ám mindez nem járt sikerrel. Közben a törvényi változásoknak köszönhetően ismét felcsillant egy, az eddigieknél erősebb fényű reménysugár - tudtam meg Árvay Pétertől.

- A Győri Törvényszék ezév február 19-én kelt végzésével főeljárásként elrendelte a Vocational Academy Alapítvány, mint adós felszámolását. A kijelölt felszámoló a budapesti Etalon-Solvent Felszámoló és Vagyonkezelő Kft.

Ez a tény sok olyan embernek is segíthet, akik eddig valamilyen oknál fogva kimaradtak az eddigi eljárásból - tájékoztatott a sopronkövesdi tanár, aki azt kéri, hogy minden egykori Voki alkalmazott, akinek az alapítvány felé bérkövetelése van, keresse meg a felszámolót.

- Javaslom, hogy ezt jogi képviselő útján tegye. Ez azért is nagyon fontos, mert a hitelezői igények bejelentésére negyven nap áll rendelkezésre, és a határidő március 29-én, pénteken lejár - fogalmazott Péter, majd hozzátette, a károsultak kérjék a bérgarancia-alapból történő kártalanításukat.

A Voki-ügy megoldására az életét feltevő tanárt hallgatva azt gondolom, mindez nem történik meg máról holnapra. Ám biztató mindazon pedagógusok (megyénkben a marcaltői, már egyházi fenntartású Kmety György általános iskola valamikori és még ott dolgozó pedagógusai) számára, akik már-már lemondtak jogos járandóságukról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!