Pápa

2014.11.26. 06:56

Fejlesztik a pápai repülőteret

Pápa - A Pápa Bázisrepülőtér fejlesztésének célja, hogy alkalmas legyen bármilyen típusú repülőgép korlátozás nélküli le- és felszállására.

Szabó Péter Dániel

Mindezt lapunk kérdésére közölte a Honvédelmi Minisztérium sajtó osztálya. A tárcát azért kerestük meg kérdéseinkkel, mert az elmúlt hét végén Orbán Viktor miniszterelnök a litván fegyveres erők napja alkalmából rendezett katonai díszfelvonuláson hazánk NATO-nak tett vállalásairól, köztük a Pápa Bázisrepülőtér felújításáról is beszélt.

A fejlesztés után nemcsak a C-17-esek, hanem bármilyen típusú repülőgépek leszállhatnak majd a bázisrepülőtéren. Archív fotó: Nagy Lajos

A magyar kormány döntését követően a szeptember 5-i walesi NATO csúcstalálkozón a szövetség készenléti akciótervéhez való magyar hozzájárulás részeként jelentette be hazánk a bázisrepülőtér fejlesztését. Célja, hogy a beruházást követően a repülőtér alkalmas legyen bármilyen típusú repülőgép korlátozás nélküli le- és felszállására, valamint azok földi kiszolgálási feladatainak biztosítására. A kormány az e célra szánt teljes összeget, mintegy 20 milliárd forintot a tervek szerint a 2015-2018 közötti négyéves időszakban biztosítja majd, közölte a honvédelmi tárca.

A szakminisztérium elkészítette a Pápa Bázisrepülőtér részletes fejlesztési tervét is, melynek részeként meghosszabbítják a kifutópályát és szélesítik a reptéri gurulóutakat, kibővítik a repülőgépek parkoló- és állóhelyeit, modernizálják a híradó-informatikai és légi-navigációs rendszereket, valamint felújítják, illetve kiépítik a bázison belüli közműveket és üzemanyag töltő rendszereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!