Pápa

2013.02.19. 12:30

Együttműködő ifjú színjátszók

Gyümölcsöző munkakapcsolat van kibontakozóban a pápai Teleszterion Színházi Műhely, illetve egy pécsi és egy kecskeméti fiatal színjátszókból álló társulat között.

Polgár Tibor

A hármas együttműködést egy színházi témájú szakmai nap is erősítette a minap. A Pedagógus Művelődési Házban zajló eseményt a Teleszterion a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központtal közösen szervezete.

- Nemrég részt vettünk a Magyar Szín-Játékos Szövetség által szervezett nemzetközi konferencián Zentán, ahol megismerkedtünk két, hozzánk nagyon hasonló kvalitású és kaliberű csoporttal. A kecskeméti, illetve a pécsi fiatalokból álló csapat működése is nagyban egyezik a Teleszterion tevékenységével: művészeti iskolás képzéseket folytatnak, rengeteg fiatallal állnak kapcsolatban, diák- és gyermekszínjátszó csoportjaik vannak, nem utolsó sorban pedig saját előadásokat is készítenek. Úgy éreztük, ha már ennyire hasonlóan gondolkodunk, össze kellene ülnünk egy közös eszmecserére - tájékoztatott Komáromi Sándor, a Teleszterion vezetője.

A Teleszterion a színházi témájú szakmai napon is bemutatta a Semmi című színdarabját. A kép előterében a pápai társulat egyik oszlopos tagja, Benkó Zsófia Anna melegít az előadásra (Fotó: Polgár Tibor)

Az elhatározást végül tettek követték, és létrejött Pápán a színházi témájú szakmai nap, amely kerekasztal-beszélgetéssel, a pécsi, majd pedig a pápai társulat egy-egy előadásával, illetve a színdarabok kitárgyalásával zajlott. _ Sok minden szóba került a fórum alatt, nagyon hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak a résztvevők. Többek között megismertük egymás munkamódszereit, és megfogalmaztunk egy hosszú távú célt is, miszerint a Kecskemét-Pécs-Pápa háromszögben szeretnénk létrehozni egy gyümölcsöző együttműködést a diákszínjátszó berkekben mozogva. Ennek elemeiként például együtt veszünk részt pályázatokon, elvisszük egymáshoz az előadásainkat, illetve közös színházi tréningeket és workshopokat tartunk majd - fogalmazott a házigazda színház vezetője.

 

A Teleszterion színházi témájú szakmai napján hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak a fórum résztvevői

Komáromi Sándor kérdésünkre elmondta, jelenleg nagy erőkkel dolgoznak a Szigeti veszedelem című nagyszabású produkción, március közepén pedig egy pécsi diákszínjátszó fesztiválra utaznak majd a diákcsoportjaikkal. Emellett a Teleszterion megkezdte az együttműködést a celldömölki Soltis Lajos Színházzal, aminek eredményeképpen koprodukcióban állítják színpadra Dosztojevszkij Bűn és bűnhődésének adaptációját.

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!