Pápa

2017.04.22. 19:45

Egy nap az egészség jegyében Pápán

Pápa _ Az egészség kincs, melyet óvni, védeni kell. Nagy figyelmet kell fordítani a megelőzésre – hangsúlyozta köszöntőjében Lautner Judit, a farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda vezetője a Fő az egészség című esemény alkalmával.

Polgár Bettina

Az egészségmegőrzésre fókuszáló program a Rákbetegek Országos Szervezetének Pápai Megújulás Klubja, a farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ közös szervezésében valósult meg a színházépületben.

Lautner Judit kiemelte, az egészséges életmód napjaink felgyorsult világában egyre inkább égető kérdéssé vált. Mint mondta, a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód nagyon sok egészségügyi, társadalmi, illetve szociális problémához vezethet.

– Az egészség befektetés. De mit és mibe is fektetünk be? Természetesen az összegyűjtött ismereteket az egészséges életről, az időnket, az energiánkat, mindezt a jövőnkbe. Az egészség nem csupán a betegség hiánya, hanem a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota. A biológiai egészség csupán a szervezetünk megfelelő működését jelenti. A lelki egészség a világnézetünk, az önmagunkkal szembeni béke jele. A mentális egészség pedig a tiszta és következetes gondolkodásra való képességet jelenti. Az érzések felismerése, illetve azok megfelelő kifejezésének képessége maga az emocionális egészség. A másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége pedig nem más, mint a szociális egészség. Láthatjuk tehát milyen összetett az egészségünk, így annak megőrzése is – fogalmazott a farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda vezetője.

Hörömpöly Imréné, a Rákbetegek Országos Szervezetének Pápai Megújulás Klubjának vezetője lapunknak nyilatkozva kifejtette, a Fő az egészség elnevezésű rendezvény célja, hogy felhívják az emberek figyelmét: nemcsak a szűrővizsgálatok bírnak nagy fontossággal, hanem az egészséges életmód is. Az összejövetel fókuszában a helyes táplálkozás, a testmozgás, illetve a közös beszélgetés és tapasztalatcsere állt. Hörömpöly Imréné kifejtette, a programra társklubjaik is meghívást kaptak: Székesfehérvárról, Tatabányáról, Tihanyból, Balatonfüredről, Zamárdiból, Sopronból és Veszprémből is vártak vendégeket.

A nap programját rendkívül sokrétűen állították össze. A résztvevők Kovács Lea Zsófia dietetikus segítségével csupa egészséges, könnyen összeállítható ételt készítettek. Többek között céklás túrókrém, hummusz, vöröslencsekrém, tzatziki, franciasaláta és zöldsaláta alkotta a menüt. A testmozgásról Schwarczkopf Attila táncos gondoskodott zenés-táncos tornával, a Várkertfürdőben pedig Lautner Judit vezetésével vízi torna, majd traccsparti várta az érdeklődőket.

 

Az esemény vendégei a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületének földszinti előterében megtekinthették az Egészség-tudat című interaktív kiállítást is, mely az egészséges életmódra hívta fel a figyelmet.

Hörömpöly Imréné kiemelte, közösségükbe nagyon várjuk az új klubtagokat is. – Nekünk nem az a célunk, hogy leüljünk, és egymást sajnáljuk. Arra törekszünk, hogy jól érezzük magunkat közösen, mert a vidámság nagyon fontos. Ha csatlakozik a klubunkhoz egy új beteg, el tudjuk mondani neki, min mentünk mi keresztül, mire számíthat. Bátran kérdezhet tőlünk, mert mi segítünk egymásnak, ha pedig valaki beteg, látogatjuk, figyelünk rá – mutatott rá a Rákbetegek Országos Szervezetének Pápai Megújulás Klubjának vezetője. Hozzátette, összetartásukat remekül példázza, hogy minden klubtagjuk kivette a részét a rendezvény kapcsán felmerülő munkálatokból, és mindenki finom süteménnyel is készült az összejövetelre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!