Pápa

2015.01.31. 19:25

Busók teremtettek karneváli hangulatot a pápai Fő téren

Hangos kereplők és kolompok, népzene, játékosság, vidámság, no meg egy kis pimaszság – mohácsi busók karneváli hangulatot varázsoltak a pápai Fő térre szombaton délután, a Pegazus Színház farsangi családi napján.

Polgár Tibor

A jellegzetes viseletbe öltözött, faragott maszkot viselő busók láthatóan az első pillanattól kezdve otthonosan érezték magukat a pápai belvárosban: ismerkedtek, fényképezkedtek az érkezésükre összesereglett helyiekkel, szórakoztatták a közönséget, rögtönzött táncházat tartottak, miközben csibészesen ölelgették a lányokat, asszonyokat. Egyszóval ízelítőt adtak a derűs busó életérzésből, hagyományokból.

Vezetőjüktől, Vikár Csabától megtudtuk, a busó felfokozza, felnagyítja az emberi természet egyes tulajdonságait, a maszkot viselve pedig szinte mindent szabad, nincsenek tabuk. Hagyományosan télűző, tavaszváró, termékenységvarázsló szertartásokat végeznek, legtöbbjük vidám és játékos, azonban elfordulnak agresszív, vagy éppen búslakodó, borongós jellemvonásokkal rendelkező busók is.

A Pegazus Színház családi napja már a reggeli órákban elkezdődött a tizedik évadát ünneplő pápai teátrum Szent István úti színházépületében, ahol kézműves játszóház, maskarás felvonulás, tombola, bábelőadás, valamint farsangi négypróba szerepelt a kínálatban. Délután a Fő téren szép számban egybegyűltek nyolc busóval találkozhattak, akiket egy tamburazenekar is elkísért. A mohácsi hagyományőrzők változatos, szórakoztató programmal készültek a pápai látogatásukra, mely garantáltan emlékezetes élményt jelentett minden résztvevő számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!