Pápa

2015.01.27. 19:54

Az egész város gyásza – Megemlékeztek a holokauszt áldozatairól

Pápa - A zsidó mártírok nem csak a zsidó közösség, hanem a város halottai is – hangsúlyozta Áldozó Tamás polgármester a helyi zsinagógában tartott városi holokauszt-megemlékezésen.

Polgár Tibor

A Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából, valamint az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulóján idén is kegyeletteljes főhajtást tartott a pápai önkormányzat. Kedden késő délután mécsesek gyúltak a zsinagóga falai között, ahol kórusdalokkal és diákok által előadott rövid visszaemlékezésekkel adóztak a második világháború során Pápáról koncentrációs táborokba hurcolt több mint kétezer zsidó áldozat emléke előtt.

Fotó: Polgár Tibor

– A zsidó mártírok emléke nemcsak a túlélők emlékezetében él. Emléküket a város egészének őriznie kell az utókor számára. A túlélők gyásza az egész város gyásza – fogalmazott beszédében Pápa polgármestere. Az előző évek pápai megemlékezésein a zsidó áldozatok neveinek felsorolása, személyes sorsok megidézése hozta tapintható közelségbe a világháborús népirtás borzalmait. Idén a Türr István Gimnázium három diákja helyi származású zsidók emlékirataiból, korabeli dokumentumokból olvasott fel, míg dalokkal Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara működött közre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!