Pápa

2014.08.21. 11:00

Az államalapítást ünnepelte Pápa

Magyarrá a közös nyelv és mítoszok mellett az tehet bennünket, ha értékeinket magunkénak érezzük. Szent István tisztelete, az államalapítás elsőbbsége feltétel nélkül ehhez a rendhez tartozik.

Nagy Imre

Többek közt ezeket a gondolatokat fogalmazta meg a városi ünnepségen dr. Áldozó Tamás polgármester.

Államalapító Szent István ünnepét családi ünnepváró (hagyományőrző játszóház, népi kézműves műhely, népi ügyesség logikai játékok) vezette be a Bakonyalja Barátai Egyesület, a Bakonyalja Népművészeti Egyesület és a Parolás Kulturális Egyesület közreműködésével az Erzsébet ligetben délután fél hatkor. Hét órától a város fúvószenekara toborzójára gyülekeztek az ünneplők, majd fél nyolckor ünnepi műsorral emlékeztek augusztus 20-án. Nemzeti énekünk közös éneklését követően Áldozó Tamás mondott ünnepi beszédet.

– Augusztus 20-a a megmaradás, az ellentmondást nem tűrően, sikeresen állammá szerveződő magyarság ünnepe... Kényszer, szervezés, jogalkotás, végrehajtás, büntetés és jutalmazás: egyszóval államalapítás. A döntés mindig választás a kínálkozó lehetőségek közül. Az államférfit talán az teszi, hogy a szabadság és a kényszer koordináta-rendszerében pontosan látja a helyét, és a kínálkozó lehetőségek közül képes azt kiválasztani, ami az általa képviselt közösség számára a legtöbb szabadságot, és a legkevesebb kényszert alkalmazza. A mérték megsértése, történjen az bármely irányba, tragédiához, az egész közösséget sújtó hátrányokhoz vezethet – mondta a város polgármestere.

Fotó: Nagy Imre

Áldozó Tamás ünnepi megemlékezését követően „Küldd le Uram szent egedből! címmel irodalmi műsorral és koncerttel tisztelegtek az államalapító előtt. A Komáromi Sándor rendezte, gondolatébresztő, rendkívül szuggesztív előadásban Nemes Levente, a Teleszterion Színházi Műhely és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Vadvirág néptáncegyüttese működtek közre. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Kovács Zoltán államtitkár, Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke és Töreki Sándor, megyei főkapitány is.

Az emlékezők negyed kilenckor megkoszorúzták az Országzászló emlékművet, majd a Csillagtánc című tűzszínházi előadás zárta az ünnepet. A hajnalcsillag legendáját meseszerűen feldolgozó produkciót Komáromi Sándor rendezte.

 

Hagyományos hangzás, új tartalom

Érdekes színfoltja volt az előadásnak Nemes Levente fellépése. A fiatal előadó, aki autodidakta módon tanult muzsikálni, tizenkét húros gitárját áthangolva és átalakítva sajátos lant-koboz-citera hangzással adja elő újragondolt népdalait, és a megzenésített verseket. Modern énekmondó ő, akinek hangja, előadásmódja és az énekek tartalma tökéletesen illeszkedett az ünnephez.

Címkék#pápa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!