Pápa

2015.04.16. 19:09

Anyanyelvi ünnep

Pápa - A magyar nyelv hete alkalmából konferenciát rendeztek a református gimnázium dísztermében Lőrincze Lajos hajdani elismert nyelvész emlékére.

Polgár Tibor

A rendezvény résztvevőit Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke köszöntötte, aki beszédében hosszasan méltatta Lőrincze Lajos munkásságát. Emlékeztetett, az éppen száz esztendeje született nyelvész a Pápai Református Kollégium egykori diákja és tanára is volt, nem véletlen tehát, hogy idén Lőrincze-emlékévet tartanak szeretett iskolájában.

A konferencia megnyitóján a Refi diákjai is közreműködtek
Fotó: Polgár Tibor

A konferenciát Áldozó Tamás, Pápa polgármestere nyitotta meg. - Amikor Lőrincze Lajosról beszélünk, akkor egy nagyszerű emberről, a nyelvről, a nyelvművelésről, a megszólalás minőségéről beszélünk. A nyelv használatának minősége okán a saját megszólalásunkat óhatatlanul összevetjük másokéval, egymáséhoz mérjük - fogalmazott a városvezető, majd mosolyogva megjegyezte: református püspök után sosem könnyű beszélni, ugyanis nagyon nehéz megugrani a roppant magasra tett lécet. Hozzáfűzte, nyelvünk ápolásáról nem szabad megfeledkeznünk. Az ünnepélyes gondolatok után négy előadást hallhattak az egybegyűltek a magyar nyelvről, valamint az esemény középpontjában álló személyről.

Gránásiné Bácsi Tünde, a pápai református gimnázium igazgatója a Naplónak elmondta, intézményük Lőrincze-emlékévét számos program segítségével töltötték meg tartalommal, és az esztendő hátralévő részében is megemlékeznék még híres-neves öregdiákjukról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!