Pápa

2014.10.02. 09:26

Ammónia jutott a légtérbe a feltételezés szerint

Súlyos Káresemény Elhárítási Terv (SKET) gyakorlatot tartottak szeptember 30. napján a Pápai Hús 1913 Kft. telephelyén.

Az üzem a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 219/2011. (X. 20.) Kormányrendelet hatálya alá tartozik, ennél fogva kötelezett SKET készítésére és ezen tervvel kapcsolatos gyakorlat lefolytatására. A gyakorlat célja riasztási-, kimenekítési és kárfelszámolási tevékenység megszervezésére és végrehajtására való felkészülés. A feltételezés szerint az üzem területén működő ammóniás hűtési rendszer a tengelytömítések meghibásodása miatt bejelzett. A meghibásodás következtében cseppfolyós ammónia került a szabadba, ezáltal veszélyeztetve a lakosságot.

A légtérbe jutott ammónia koncentráció emelkedését jelző érzékelő azonnal riasztotta az üzem dolgozóit, akik védőruhában behatolnak a szivattyú-, és tartálytérbe, hogy felmérjék a káreset súlyosságát és elvégezzék a kiszakaszolást. A Pápai Hivatásos Tűzoltó-parancsokság beavatkozó állománya nehéz gázvédő ruhában a káreset felszámolása érdekében vízpajzsot telepített. A komplex gyakorlat során két épületegyüttes teljes kiürítési gyakorlatát is lefolytatták. A Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltség a gyakorlatot megfelelőre értékelte mind a súlyos káresemény feltételezése, felderítése, mind pedig a műszaki elhárítás szempontjából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!