Pápa

2014.09.24. 13:23

A tajvani kapcsolat – Távol-keleti befektetők érkezhetnek Pápára

Pápa - Többek között befektetési lehetőségekről tájékozódott, valamint átadott egy nagyrészt tajvani adományból felújított tantermet Pápán Tao Wen-Lung, Tajvan magyarországi nagykövete szerdán.

Polgár Tibor

A nagykövetet – aki a Tajpej Képviseleti Iroda vezetője is egyben – Unger Tamás alpolgármester fogadta a városházán. Tao Wen-Lungtól megtudtuk, két hónapja érkezett hazánkba, jelenleg még ismerkedik az országgal. Ugyanakkor már sokat hallott Pápáról, a híres iskolavárosról, melynek gazdasági lehetőségei iránt is érdeklődik, és szívesen hozna beruházókat a településre. – A nagykövet úrral beszéltünk a város jelenlegi helyzetéről, kitértünk a gazdaságra, a történelemre. Tajvani vendégünk különösen érdeklődött a város katonai múltja, valamint a pápai repülőtér fejlesztése iránt. A beszélgetésünk legfontosabb momentuma a Pápai Hús 1913 Kft. helyzete volt. Szó esett a húsgyár tulajdonosi szerkezetéről, termékeiről, a vállalat kilátásairól, jövőjéről – tájékoztatott Unger Tamás, aki a megbeszélés további részleteit nem kívánta a nyilvánosság elé tárni.

Fotó: Polgár Tibor

Tao Wen-Lung útja a városházáról a pápai református gimnáziumba vezetett, ahol átadta a tantermet, melynek kicsinosításához 4000 dolláros tajvani adomány is hozzájárult. Gránásiné Bácsi Tünde, a református gimnázium igazgatónője elmondta, a köze 900 ezer forintos adományhoz a nagy múltú tanintézet fenntartója, a Dunántúli Református Egyházkerület mintegy 400 ezer forintot tett hozzá. Az összeget a 12.b rossz állapotban lévő tantermének teljes felújítására, valamint új iskolabútorok vásárlására fordították.

Gránásiné Bácsi Tünde és Tao Wen-Lung átvágja a tanteremátadást jelképező ünnepi szalagot (Fotó: Polgár Tibor)

A tajvani nagykövet kiemelte, lenyűgözte a Refi épületének hangulata, történelmi légköre, majd a diákokhoz szólva úgy fogalmazott, becsüljék meg az iskolájukat. Ékes József országgyűlési képviselő, a Magyar-Tajvani Parlamenti Baráti Társaság elnöke Tajvant a világ egyik legfejlettebb országának nevezte. Mint mondta, több mint száz magyar diák tanul különböző tajvani egyetemeken, és ez a lehetőség a pápai fiatalok előtt is nyitva áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!