Pápa

2014.09.23. 18:57

A köztársaság kikiáltását ünnepelték az örmények

Pápa - Az örmény nép történelme tulajdonképpen folyamatos küzdelem az autonómiáért – fogalmazott Unger Tamás, Pápa alpolgármestere az Örmény Köztársaság kikiáltásának 23. évfordulója előtt tisztelgő keddi megemlékezésen.

Polgár Tibor

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont színházépületében lezajlott ünnepséget a Pápai Örmény Nemzetiségi Önkormányzat szervezte, amelynek egyúttal ez volt a búcsúrendezvénye is, ugyanis a PÖNÖ 2014. október 12-én megszűnik.

– Ennek magyarázatát a választási törvény adja, amely a népszámlálás adatait figyelembe véve írta ki a választásokat. Mivel városunkban a népszámláláskor nem vallották magukat legalább 25-en örménynek, elesetünk a lehetőségétől, hogy indulhassunk a választásokon – mutatott rá köszöntőjében Keller Ludmilla, a Pápai Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Hozzáfűzte, szeretnének tovább létezni egyesületi formában, az ünnepségen fellépő Urartu Színház keretein belül.

– Szeretnénk, ha tovább gazdagíthatnánk a város kulturális életét, bemutatva az örmény emberek mindennapjait, művészeik sokoldalúságát – jegyezte meg Keller Ludmilla, majd megköszönte a PÖNÖ nyolc éve alatt kapott támogatásokat. Mint mondta, ezen időszak alatt 52 rendezvényt valósítottak meg, és mindenkit szeretettel várnak a majdani Örmény Kulturális Egyesület programjaira is.

Fotó: Polgár Tibor

– A mai napon arra emlékezünk, hogy sok évszázadnyi hányattatás, elnyomás és háborúskodás után 1991. szeptember 21-én megalakulhatott az Örmény Köztársaság – hangsúlyozta ünnepi beszédében Unger Tamás, aki ezt követően röviden bemutatta Örményországot, az örmény nép történetét. Kiemelte, mivel Örményország területe két kontinens határán fekszik, az örményeknek számos megszállást kellett átélniük az ókortól fogva.

– A 21. századba belépve Örményország számos nehézséggel szembesült, de a magas munkanélküliség ellenére fejlődik a gazdasága, teljeskörű a piaci szabadság, növekszik a kereskedelme Európával, a Közel-Kelettel, a Független Államok Közösségével. Azonban a legfontosabb, hogy az oly’ sokat szenvedett, szorgalmas örmény nép immár szabadon énekelheti nemzeti himnuszát – fogalmazott az alpolgármester. Az ünnepség az Urartu Színház Aznavour című zenés színdarabjával folytatódott, végül állófogadással zárult a búcsúrendezvény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!