Pápa

2012.09.21. 04:16

Mert az ég a bátraké

Pápa - Egykori pilóták, műszakiak, legendás parancsnokok, családtagok gyűltek össze szombaton a bázisrepülőtéren. Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesületszervezésében az ötödik bajtársi találkozót tartották.

Nagy Imre

A pápai repülőezred volt katonái öleléssel üdvözölték egymást, a hivatalos program kezdete előtt felelevenítve a közösen átélt történéseket. A találkozó fővédnöke Kositzky Attila altábornagy volt, de részt vett az eseményen többek között Gangler László alezredes, a repülőtér parancsnoka, Farkas Bertalan dandártábornok, Buczkó Imre dandártábornok és Bocskay László nyugállományú őrnagy, önkormányzati képviselő is.
 
- Sajnos ma már nincs olyan vonzereje a Magyar Honvédségnek, mint amikor mi huszonöt évvel ezelőtt bevonultunk. Én 2001-ben hagytam el a repülőteret, majd öt év után helikopterrel érkeztem először vissza. Elsírtam magam, jó volt viszontlátni a betont. Aztán, amikor elindultak a  találkozók, két-háromhavonta jártam itt a szervezéssel kapcsolatos ügyek miatt - mondta Simon Róbert, Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület elnöke, az esemény szervezője. 

- Próbáljuk tartani egymás kezét. Egy-egy ilyen alkalommal olyan emberek is találkozhatnak, akik esetleg 15-20 éve nem látták egymást. Összetartó erőt próbálunk sugározni azért, hogy a repülősök nagy családja ne széledjen szét. Egy olyan MiG-21-est sikerült felújítanunk, amin megtalálható a magyar MiG-21-es történelem 39 éve három üzemeltető ezreddel, a két javítóbázissal, az alaptípusokkal, színekben, felségjelekben, a kezdetet és a véget idézve - fogalmazott az egyesület elnöke.

A találkozó megható pillanata volt a csapatmúzeum avatása. Gangler László alezredes és Farkas Bertalan dandártábornok köszöntőjét követően Soproniné Szabó Éva, a repülőtér protokolltisztje számolt be a több hónapnyi gyűjtőmunkáról, köszönetet mondva az ebben résztvevőknek.

Az ünnepi összejövetel a Csapatművelődési Otthonban folytatódott, itt Kositzky Attila, a repülőtér egykori parancsnoka idézte fel a reptér, majd a repülőezred történetét és személyes élményeit. A résztvevők ezt követően megható filmet tekintettek meg a Kapos Harcászati Repülőezred és a Pápa Harcászati Repülőezred történetéről, majd a virtuális  repülőbázis tagjainak köszönhetően egy utolsó, "tüzes tánccal" búcsúztak a 2021-es oldalszámú repülőgéptől. Ezt modellbemutató követte, majd a résztvevők egy MiG21-es emléktáblát, illetve a felújított 2021-es repülőgépet avattak fel, ahol az emlékezés  koszorúit is elhelyezték.

Aki vállalkozott rá, a beton túlsó végén megtekinthette az egykori, általuk használt  technika maradványait, majd a bázisrepülőtéren állomásozó egyik  C-17 Globemaster III-as gépet is. A bajtársi találkozó résztvevői ezután az Acsády iskola aulájában közös vacsorán, beszélgetésen vettek részt.

 


Utolsó repülés: az idő sem szépíti meg

2000.  augusztus 24-én, egy keserű állománygyűlést és nagy sikerű légi bemutatót követően megszűnt a pápai harcászati repülőezred. A MiG-eket augusztus 9-én riasztották utoljára, 14-én adták utolsó szolgálatukat. A 2021-es oldalszámú gép volt az, amelyik utoljára hagyta el a betont. Mindez nekünk történelem, a pilótáknak keserű emlék.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!