Otthon

2014.12.08. 14:25

Újítsuk fel a padlót!

Veszprém - Közeledik a karácsony, jönnek az ünnepek, nagytakarítunk és dekorálunk, hogy minden csillogjon- villogjon, és a fa alatt nyugodt szívvel fogadhassuk majd a hozzánk látogató rokonokat, barátokat. De mit tegyünk a kopott padlóval vagy a régi csempével, ami szúrja a szemünket ugyan, de felújításban nem gondolkodhatunk?

Prevics Borbála

Gyors és praktikus megoldásokkal pár nap alatt megújíthatjuk fürdőszobánkat, és rá sem fogunk ismerni unalmas szürke parkettánkra vagy a konyhai csempénkre.

Amennyiben úgy érezzük, hogy egy nagyobb feladattal is megbirkózunk, lefesthetjük az egész padlót. Ilyen esetben talán a fehér szín a legjobb választás. Ez egy nagyon szép megoldás, és ha megunjuk, átfesthetjük majd egy másik színre. A natúr padlónak rögtön nekiállhatunk, míg a felületkezeltet előbb csiszolni kell. Mindenképpen erre a felületre alkalmas festéket és alapozót használjunk!

Színesre festhetjük a padló. Illusztráció: archív

Tudnunk kell, hogy a matt felület sokkal könnyebben koszolódik, mint a fényes. A festés hátránya, hogy egy kicsit drágább, és ha később mégis a fa színét szeretnénk látni, csak nehezen lehet helyreállítani. A stencilezés egy olcsóbb és ötletesebb megoldás. Türelem és precizitás ugyan kell hozzá, de korlátlan lehetőséget kapunk fa-, üveg-, beton-, kő-, kerámia- és papírfelületek dekorálásához.

A stencil egy tapétaszerű mintás sablon, amit a felületre felragasztva kell lefesteni. Sor- vagy szőnyegszerű mintákat is készíthetünk, de a tér közepén egy nagyobb minta elég lehet egy szép hatás eléréséhez.

Csempék esetében a konyhában érdemes kezdeni, aztán nekiugorhatunk az egész fürdőszobának. Zománcfestékkel és egy kis alapozóval egyenletes, homogén felületet kapunk, de akár fugázhatunk is. Nincs felfordulás, bontás, csempézés, és a szivárvány bármely színét is választjuk, ez a legolcsóbb megoldás a fürdőszobánk megújítására. Egy-két évig jól fog mutatni. Ideális, ha későbbre halasztjuk a felújítást. Nyaralókban vagy albérletben is jó szolgálatot tesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!