Otthon

2017.04.03. 10:37

Tojásfestés hagymával

Egy hagyományos, egyszerű receptet követve díszíthetünk húsvéti tojásokat. Vöröshagyma héjával színezünk, érdemes azt előre gyűjteni.

Tóth B. Zsuzsa

Festés előtt keressünk apró, szép formájú leveleket, például petrezselyem, zeller, josta és fehér here levele kiváló. Kell még egy kis só és ecet, és egy tiszta nejlonharisnya a berzseléshez. A harisnyát vágjuk fel akkora darabokra, hogy beborítsák a tojásokat és cérnával el tudjuk kötni. Simítsuk a levelet a tojásra, majd óvatosan, szorosan vonjuk be a harisnyával. Így a színezőlé nem tud a levél alá befolyni. Ügyeljünk rá, hogy a levél ne mozduljon el. A harisnyát csomózzuk meg, vagy kössük el.

A hagymahéjat tegyük egy megfelelő nagyságú edénybe. Minél több héjat használunk fel, annál sötétebb színárnyalatú tojásokat kapunk. Érdemes világos színű tojásokat festenünk. Helyezzük a vöröshagyma héjra a tojásokat. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje azokat, majd tegyük fel főni. A főzőlébe ne felejtsünk el sót és ecetet tenni. A forrástól számított 10-12 percig főzzük a tojásokat. Miután az edényt a tűzről levettük, a tojásokat még hagyjuk a főzőlében addig, amíg a kívánt színárnyalatot el nem érik, majd engedjünk rájuk hideg vizet. Vágjuk le a tojásokról a harisnyát, és a leveleket is szedjük le, aztán kenjük be a tojásokat egy kis zsiradékkal, hogy szép fényesek legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!