Otthon

2017.04.10. 10:05

Tojásfa, íróka, batikolás - Így készül a viaszolt tojás

Zalahaláp - Sulyokné Furján Andrea tojásfestő a sárközi, bátai, zalai, somogyi mintákat használja elsősorban.

Tóth B. Zsuzsa

Andi évek óta kutatja a mintákat az interneten, de személyesen, idős asszonyoktól ugyancsak sokat tanul. Képes még Erdélybe is elutazni, hogy gyarapítsa tudását. Írókával, viasszal írja a hajszál pontos mintákat a tojásokra, aztán festi azokat akár több színre is.

Azt mondja, a természetes anyagú festékek halványabb szín adnak, de bátran próbálkozzunk otthon a vöröshagymahéjjal, céklával, az áfonyalével, bodzabogyóval, fakéreggel. Ő por alapú ételfestékkel dolgozik.

A megfestett húsvéti tojásokból tojásfát is készíthetünk, ha azokat tavaszi ágakra, vagy barkára aggatjuk. A felvétel Sulyokné Furján Andrea tojásfestő kiállításán készült
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A viaszolást követően befesti a tojásokat egy, vagy több színnel, azaz batikol. Ahol nincs viaszolva a tojáshéj, azt a részt ecettel lemaratja fehérre.

A több színű tojások úgy készülnek, hogy először világos színre, például sárgára festi a tojást, aztán amit szeretne sárgára meghagyni, azt leviaszolja és a piros festékbe teszi a tojást. Ahol meghagyná a piros színt azt is leviaszolja, aztán jöhet a kék festék. ami befogja azt a részt, ahol nincs viasz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!