Otthon

2017.07.17. 15:10

Tippek a paradicsomhoz: Sértsük meg a termést, és adjunk neki káliumot

KISLŐD Unferdorfer József kertészhez mostanában sokan fordulnak azzal a kérdéssel, hogy miként gyorsíthatnák meg a kertben a paradicsom érését. A szakember most lapunk olvasóival is megosztja a fortélyokat.

Tóth B. Zsuzsa

Amikor már félig érett a paradicsom, mindannyian alig várjuk, hogy végre a saját termésből ehessünk. Abból, amit mi magunk vetettünk, ültettünk, féltve gondoztunk ez idáig.

Miért is ne siettetnénk hát növénybarát módszerekkel az érést, ha lehet? Azonban a megoldás folyamata már ott kezdődik, hogy eleve ne késői fajtát válasszunk, amikor a növény magját elvetjük, illetve palántát ültetünk.

Unferdorfer József szerint különféle módszerekkel sürgethetjük a paradicsom érését
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Igaz viszont, hogy a korai fajták szinte mindegyike kevésbé áll ellen a betegségeknek, mint a későiek. Minél későbbi fajta, annál tovább hajtathatjuk anélkül, hogy megbetegedne. Az érés alapja a káliumellátás. Már korábban, ültetés után egy hónappal, amikor megjelennek a fürtök, a fajtára jellemző nagyságot elérik és kezd színesedni a termés, gyorsíthatjuk az érést a káliumtúlsúlyos műtrágya adásával. A fürtön egyébként mindig a felső, a szárhoz közeli termések kezdenek el érni először.

Én addig a növényeknek foszfortúlsúlyos műtrágyát adtam, az a gyökérképződést és a virágzást segíti. A nitrogén pedig a növény általános vegetatív fejlődésére hat pozitívan, nem kifejezetten a termésre. Azaz zöldebbek lesznek tőle a levelek. A három makroelem kombinációját alkalmazhatjuk a megfelelő időszakokban.

A fürt színesedésekor fontos a kálium
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Tehát a kálium a termés érését segíti, de nemcsak azt, hanem a minőségét, zamatát, hosszabb eltarthatóságát szintén jó irányba befolyásolja, érdemes figyelni a megfelelő mennyiségre. Továbbá egy első hallásra talán meglepőnek tűnő, de abszolút természetes dolog is segít az érés gyorsításában: az etiléngáz. A levegőnél könnyebb gázt a növény maga állítja elő. Amint eléri a fajtára jellemző nagyságot a gyümölcs, a termés elkezd színesedni, azzal egy időben pedig a növény intenzív etiléngyártásba kezd. Tehát amikor megindul az érés, felgyorsul a folyamat.

A félig érett paradicsomnak a közhiedelemmel ellentétben nem igazán az segít, ha kitesszük a napra érni, hanem, ha megfelelő hőmér-sékleten ráteszünk egy darab papírt, vagy letakarjuk, betesszük egy papírdobozba, hogy az etilén ne illanjon el olyan könnyen. Ez a gáz egyébként nem káros az egészségre. felesleges tartanunk tőle. A növény több etilént termel akkor, ha megsérül. Ezért amikor levesszük a szárról a világosabb színű termést, utána törjük le róla a kacsot. Ha azt akarjuk, hogy elálljon, kaccsal együtt törjük le a szárról, és úgy is tároljuk - mondta Unferdorfer József. A kislődi kertész hozzátette, hogy a paradicsomtőről fontos leszedni az elöregedett leveleket, mert azok betegséghordozók lehetnek.

A termés leszedése után vegyük ki a csumát, akkor hamarabb elérjük a teljes érést
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Először általában azok betegszenek meg a növényen. A paradicsomnak bármilyen hiánybetegsége, tápanyag-ellátási gondja van, annak első tünetei az öreg leveleken már pillanatok alatt megjelennek. A betegség is az idős leveleket támadja meg először. Amellett, ha a fürt alatti leveleket leszedjük, az ugyancsak segíti az érést. A fürt felettieket viszont feltétlenül hagyjuk meg, mert azoknak árnyékoló szerepük van. Nélkülük könnyen napégést kaphat a növény, mert bántja az erős UV-sugárzás már áprilistól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!