Otthon

2015.01.19. 10:50

Tervezzünk szép otthont!

Amikor még csak tervezgetjük otthonunkat, gyakran ceruzával a kézben rajzolgatjuk, mi hova kerül majd. Megkönnyíti az ábrándozást, ha néhány alapvető szabállyal tisztában vagyunk.

Tersztyánszky Krisztina

A családi ház falait később már nem tologathatjuk el, az alaprajz hosszú évekre meghatározza a család életét. Mit hogyan, hova érdemes elhelyezni?

Az esetek nagy részében az előszobán át jutunk be a lakásba a helyiséget hívják szélfogónak is. Valóban lefogja a hideget, a huzatot, itt tároljuk a kabátokat, cipőket. Az a jó, ha a bejárat az előszoba rövidebb oldalára esik, így belépve van előttünk tér, nem falba ütközünk.

Sopár Katalin építész az irodájában: a legtöbb házépítő már rajzol, mielőtt szakemberhez fordul

Előnyös, ha a lakás minél több helyisége, közösségi tere így például a nappali, az étkező, a konyha közvetlenül az előszobából nyílik. Ezzel szemben a hálószobák és a fürdő jobb, ha a ház eldugott részében, esetleg közlekedő folyosó mentén helyezkednek el. A nappali egy részét gyakran közlekedésre is használjuk. Az ide nyíló ajtókat, a közlekedési irányokat azonban érdemes úgy megtervezni, hogy a járkálás ne zavarja a nappaliban zajló tevékenységeket. Állandó konfliktusok forrása lehet például, ha a közlekedő útvonal az ülőgarnitúra és a tévé között vezet át. Nem szerencsés, ha a hálószobákat és a fürdőt közvetlenül a nappaliból lehet megközelíteni. Ha lehet, iktassunk be egy további előteret, mind a nyugalom, mind a higiénia megköveteli ezt. Semmiképp ne feledkezzünk meg arról az előírásról, hogy vécé nem nyílhat közvetlenül élelmiszer tárolására, feldolgozására, fogyasztására szolgáló helyiségből. A szobák méretére vonatkozó előírások: a lakószoba minimum 8 négyzetméter, és a lakás legalább egy szobájának el kell érnie a 16 négyzetméter alapterületet. Egy szoba hossza vagy szélessége sem lehet két méter alatt. Az egy lakóra jutó légtérfogat pedig nem lehet kevesebb 15 köbméternél, áll az Épinfo összeállításában. Mindez mit jelent a gyakorlatra lefordítva? A lakás vagy ház legnagyobb szobája általában a nappali. A minimális 16 négyzetmétert érdemes meghaladni: egy 25 négyzetméteres nappali sokkal jobban használható. Az étkező a dolgozó, a vendégszoba 10 négyzetméteresen már elfogadható, a szülői háló berendezése 11-12 négyzetméteren fér el. Gyerekszobának legalább 8 négyzetmétert hagyjunk. A családi ház teraszát lehetőleg a konyhához, nappalihoz kapcsolódóan tervezzük. Még ha nem is vagyunk napimádók, a kiülős rész a ház délkeleti, délnyugati, szélvédett részére kerüljön.

Egyszerűbb a nap elleni védelem nyáron, mint egész éven át a nyirkosság és a szél elleni harc egy északi terasznál. Amikor vázlatokat készítünk, lehetőleg rajzoljuk be a tervezett nagyobb bútorokat is. Így jobban tudunk számolni a nyílászárókkal, a fűtéssel, az elektromos csatlakozási helyekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!