Otthon

2017.03.20. 12:25

Tavaszi megújulás - A vintage továbbra is népszerű a dekorációk terén is

Veszprém – A tavasz, a jó idő lassan beköszönt a téli hónapok után. Az élénk vagy pasztellszínekkel, ötletes dekorációkkal pedig az otthonunkba is becsalogathatjuk a tavaszt.

Kutasi Zsófia

A hosszú sötét hónapok után felüdülést jelent, amikor felmelegszik az idő és a virágok előbújnak a földből. A természet üdeségét az otthonunkban is behozhatjuk, hiszen egy-egy jól kiválasztott dekorációval, kiegészítővel még otthonosabbá, barátságosabbá tehetjük a tereket. Azonban jó tudni, hogyan vágjunk neki, mik a kiindulási alapok a jó dekorációhoz elkészítéséhez.

Ónodi Réka, az egyik veszprémi kézműves bolt tulajdonosa szerint a saját készítésű dekorációk amellett hogy egyediek, az elkészítésük is sok örömet és sikerélményt adhat.

Pasztell, vagy élénk színekkel el lehet érni a tavaszi hangulatot az otthonunkban Fotó: Kutasi Zsófia

Ami megkülönbözteti a tavaszi és a téli dekorációt az az, hogy télen súlyosabb, nehezebb színeket használunk; több bordót, sötétzöldet, aranyat. Tavasszal ezeket a pasztellszínek válthatják, de például a vidám élénksárga, fűzöld is jó választás lehet. Ezek alapján két uralkodó trend a meghatározó. A vintage továbbra is igen népszerű. Jellemzője a visszafogott, pasztellszínek használata. A romantikus, boldog békeidőket árasztó hangulat nem ment ki a divatból, talán azért sem, mert a harmónia az, ami a leginkább jellemzi. A másik trendben a harsányabb, élénk színek a meghatározóak. Ezek megjelenhetnek a dekoráción, de akár a falak, a drapériák színében is visszaköszönhetnek. De legyen pasztell, vagy élénk, a színekkel el lehet érni a tavaszi hangulatot az otthonban. A kiegészítők, apró tárgyak szintén meghatározóak.

Tavaszi dekorációnak készíthetünk vidám, festett ajtótáblákat, melyekre kerülhetnek például krepp papírvirágok. Az ajtódísz készülhet száraz virágokból is, melyek önmagukban, illetve selyemvirágokkal kombinálva is megjelenhetnek. Továbbra is népszerűek az Isten hozott, vagy az Édes otthon feliratú táblák.

A szobákban ilyenkor szokás lecserélni a drapériákat; a nehezebb függönyöket a könnyebb, légies darabok váltják. Amint lehet, érdemes élővirágot elhelyezni itt-ott. A tulipánok, nárciszok üde színfoltjai lehetnek a helyiségeknek, az ember hangulatára is jó hatással vannak. Ónodi Réka szerint használjunk minél több virágot, akár a kertből, akár boltból.

A tavaszi dekoráció igen hálás, mert több hónapot is felölelhet, júniusig, de akár nyár végéig is kitarthat. Ősszel érdemes a teltebb színekre váltani. Célszerű időnként felfrissíteni a tereket, ehhez praktikusak azok a díszek, melyeknek az alapja adott, a többi eleme pedig variálható. Így, ha szeretnénk megújulni a dekorációban, akkor elég néhány kiegészítőt kicserélni. Rengeteg típusú és méretű koszorúalapot lehet kapni, melyek ötletesen és egyszerűen díszíthetők többféleképpen is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!