Otthon

2017.01.02. 17:30

Galambtartás: Röpde kell, élelem és tiszta víz

Viszonylag kis ráfordítással és kellő odafigyeléssel akár otthon is elkezdhető a galambtenyésztés.

Tóth B. Zsuzsa

Minderről Tóth Iván, a tapolcai Batsányi János Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület elnöke beszélt lapunknak. Iván szerint könnyű dolgunk van, ha van otthon egy olyan kis hely, ami csak a madáré lehet.

- Elszántság és egy külső röpde kell csupán hozzá, a szakértők minden másban szívesen segítenek. Ami a röp-dét illeti, ha csak egy galambpárt szeretnénk tartani, a fajtától függően elég lehet nekik a csupán néhány négyzetméteres terület. A nagyobb testű galamboknak - például king, mondain, strasszer - viszont nagyobb a mozgásterük. Ha ilyet szeretnénk tartani, nagyobb legyen a röpde, de nem kell magasra építeni. Magas röpdére a röpgalamboknak van szükségük.

A röpde azért szükséges, hogy ki tudjanak repülni egy kicsit. Amennyiben az teljesen nyitott, le kell fedni egy részét, hogy a csapadék ne érje a galambokat. A téli száraz hideg nem okoz gondot, emiatt nem kell aggódnunk, de ügyeljünk rá, hogy a havat ne fújja be a szél.

Arra szintén figyelni kell, hogy a kicsi, prémes ragadozók, például a nyestek ne férjenek a galambokhoz. Leg-alább éjszakára védjük meg őket tőlük.

A röpde pedig ne csirkehálóból készüljön, mert azt a ragadozók könnyen széttépik. A ponthegesztett hálók azonban jók erre a célra. A galambok etetése sem bonyolult. Kapható erre a célra speciális takarmány, de ahhoz még keverhetünk búzát, kukoricát, napraforgót, másra nincs szükség. Legyen gondunk rá, hogy a galambok kapjanak tiszta vizet, az itatójuk télen ne fagyjon be.

A galambokat ajánlott állatorvoshoz vinni, szükséges beoltatni őket az úgynevezett nyaktekerés betegség ellen, amely a pusztulásukat is okozhatja.

Az egyesület legutóbbi kiállításán a gyerekek közelről is megismerkedhettek a galambokkal
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A galambpárnak alakítsunk ki fészkelési helyet a nyugodt költéshez. Fajtától függő a fészkelőhely mérete, nagyjából 30 centiméter széles és ugyanennyi hosszú legyen a doboz, amely készülhet például furnérlemezből. Abba kell tenni egy kis szénát, hogy a madarak elkészíthessék belőle a fészket. A fadobozt gyakran kell tisztíta-ni. Az üzletekben kaphatóak költőtálak, ilyenből papírból készült is van, azzal egyszerűbb dolgunk lesz - mondta Iván.

A galambtenyésztők szerint a madarak tartásával bárki megpróbálkozhat, akár a gyerekek is elkezdhetik, természetesen szülői segítséggel. A gyerekeket felelősségre ne- veli, ha állatot tarta-nak, és az az ő gondjaikra van bízva. Sikerélményt szereznek, hasznosan töltik az idejüket, és egy jó csapathoz tartozhatnak, ahol a tagok összetartanak.

A tapolcai egyesület tagjai igyekeznek népszerűsíteni a galambtartást, ezért egyre több rendezvényen bemutatkoznak. Legutóbbi, helyi kiállításukon 235 galambot láthatott a közönség. Zalaegerszegi, csabrendeki, ajkai, keszthelyi és környékbeli tenyésztők mutatták be legszebb galambjaikat. A 16 tagú tapolcai egyesületből 12-en mutattak be galambokat. A zsűri szerint kiváló minőséget képviselt a kiállítás, ahol magyar házi, mondain, texán, strasszer, lahora, magyar díszposták, kingek, kapucinusok, fodrosok, bukók, pergők mutatkoztak be az érdeklődőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!