Otthon

2014.11.03. 12:20

Rémálom a reggeli készülődés? Így rendezze el ruháit!

A gardróbrendszerezés időről időre elengedhetetlen elintéznivaló mindenki életében. Segítségével elérhetjük, hogy a reggeli készülődés ne legyen valóságos rémálom, továbbá azt is garantálhatjuk, hogy ne költsünk feleslegesen olyan ruhára, amire valójában nincs is szükségünk.

Szabó Erzsébet

A hideg idő tényleges beköszöntével elkerülhetetlen, hogy a gardróbunkban előtérbe kerüljenek a vastagabb, melegebb ruhák, a tipikus őszi és téli felszerelés. Amennyiben csak egy nagyobb volumenű lépést áldozunk gardróbunk rendszerezésére, úgy mindenképpen rakjuk hátra a vékony, nyári ruhákat, és helyükön rendszerezzük az aktuálisan viselésre szánt darabokat.

A kategorizálás elengedhetetlen része a rendezett gardróbnak, de célszerű a szezonváltások során nem csupán előre helyezni az aktuálisan viselésre szánt ruhákat, hanem átforgatni őket, és határozottan szelektálni. Sokan hosszú esztendőkön keresztül tartogatják kinőtt, vagy éppen lerongyolódott ruháikat, de az igazság az, hogy amit egy éve nem vettünk fel, arra nagyon jó eséllyel soha többé nem esik a választásunk. Mindenkinek változik az alakja, a stílusa, a beosztása, ezért fontos, hogy a rég nem hordott, divatjamúlt daraboktól megszabaduljunk. A használt ruhákat pénzzé lehet tenni börzéken, internetes fórumokon, csoportokban, de akár cserélhetünk is, ha van rá mód. A lényeg, hogy az aktuálisan csupán helyet foglaló ruháktól minél előbb megszabaduljunk, akár az említett praktikák, akár padláson történő raktározás, adományozás formájában.

A szezonális gardróbátrendezés megkönnyíti a napi ruhaválasztásunkat. A felesleges holmikat eladhathatjuk vagy eladományozhatjuk. (Illusztráció: archív)

Amennyiben az évszakváltás során átnézzük ruháinkat, kiselejtezzük a felesleget, úgy tökéletes képet kapunk arról, mit lenne érdemes a közeljövőben beszereznünk. Ezzel elkerülhetjük a felesleges vásárlást, célzottan vehetjük meg azokat az új holmikat, amikre a legnagyobb szükségünk van, s amik leginkább megfelelnek a stílusunknak, ízlésünknek, az aktuális divatnak.

A szekrényben történő csoportosítást illetően az a legszerencsésebb, ha típus szerint rendszerezzük a ruháinkat. Bár léteznek különféle, inkább esztétikumra hajazó megoldások – például szín szerinti kategorizálás – a reggeli készülődés során sokkal célravezetőbb a típus alapján történő csoportosítás. Ennek lényege, hogy egy helyre akasztjuk, hajtogatjuk a blúzokat, kardigánokat, külön rendezzük el a nadrágokat, szoknyákat. Így az öltözködés során csupán végig kell tekintenünk a szekrény tartalmán, máris könnyedén összeválogathatjuk az adott naphoz a legideálisabb szettet.

További kérdést vet fel a fontos, ám sok helyet foglaló holmik tárolása, így a cipők, táskák, övek, kiegészítők rendszerezése. Ebben az esetben is érdemes szezonálisan osztályozni, hiszen a nyári szandálokat értelmetlen elérhető közelségben tartani az ősz derekán. Az ilyentájt használt csizmákat, bakancsokat, zárt cipőket célszerű az előszobában, cipős tárolók segítségével raktározni, míg a jelenleg használaton kívül levő szandálokat dobozokban, beépített szekrényben, vagy cipőfogasok segítségével ajánlatos tárolni. Ugyanez igaz a táskákra is, elegendő csupán azokat kéznél tartani, amik valóban használatosak a mindennapok során.

A kiegészítőket, öveket, sálakat tárolhatjuk fiókokban, praktikus elválasztó segítségével, de kevesebb helyet foglalnak, ha a szekrényajtók belsején rögzítjük, esetleg néhány csíptethető fogas segítségével, felakasztva helyezzük el őket.

Amennyiben extra területre lenne szükségünk a gardróbunkban, úgy érdemes azt kibővíttetnünk, ha másként nem, plusz fiókok, polcok beépítésével. Ha nincs mód a tényleges térnövelésre, fellógathatunk textilfiókokat, amik alkalmasak fehérneműk, zoknik, cipők tárolására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!