Otthon

2014.07.28. 16:15

Régi-új házak vakolat nélkül

Veszprém - Vér Péter balatonfüredi építész tervező új irodát épített Veszprémben. A megoldás, amit választott, nem nevezhető szokásosnak.

Őrsi Ágnes

- Szerintem a Dózsavárosban vannak a legjobb, ráadásul a Vár-hegyre néző kis telkek, és amikor az eladó öreg házakról érdeklődtem, ismerősöm ajánlott egyet a Sigray utcában. Azt gondoltam, beruházásként felújítom és eladjuk, vagy felajánlom építtetőknek, de mindenki megijedt az állapotától. A Sigray utca 12. alatti ház helyi védelem alatt áll, nem lehetett lebontani. Senki sem látott benne fantáziát. Megbeszéltük hát a feleségemmel, hogy megvesszük, felújítjuk. A vakolatot mindenképpen le kellett verni, beszakadt a rossz fafödém, az oromfalakat is le kellett bontani. Ott maradtunk három kőfallal és két használható régi ablakkal.

A nyersen hagyott kőfal, bár némileg rendhagyó, de jó döntés volt. Szemrevaló kis ház született (Fotó: Őrsi Ágnes)

A vizes, görbe kőfalakat egyszerűen nem volt értelme kívülről szigetelni, az utcaszint pedig magasabban volt, mint a padló. Ebből adódott, hogy eleve belső szigetelésben gondolkodtam. Úgy terveztem, hogy a régi épületet egyterűvé alakítjuk, nyitott fedélszékkel, konyhával, a közepén fürdőszobablokkal, a különálló új épületben pedig két szobát alakítottunk ki. Ha lakóházként használnánk, a két épület összekötése is jól megoldható. A régi-új részt a padlótól a falon át a tetőig teljesen leszigeteltük egy kétkomponensű, szórt poliuretán habbal, ami a hagyományosnál jobb hőszigetelő, három cm vastagság felett pedig már párazáró is. A fűtést pelletkályhával oldottuk meg. Egy év után az a tapasztalat, hogy jól működik a hőszigetelés, a ház belső klímája száraz, a fűtésköltség alacsony. És mivel eredetileg nem látszó kőfal volt tervezve, ezt a megoldást még a hatósággal is el kellett fogadtatni. Azt gondolom, a nyersen hagyott kőfal, bár némileg rendhagyó, de jó döntés volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!