Otthon

2016.12.05. 11:43

Párnától az asztalterítőig

Az ünnepre a lakástextileket is kicserélhetjük otthonunkban, hogy változatosabb legyen a környezetünk, melegebb, meghittebb legyen a hangulat.

Tóth B. Zsuzsa

Amennyiben a nappaliban kap helyet a karácsonyfa, annak stílusával egyezzen a lakástextilek anyaga, mintája, színe – mondja Pék Tímea lakberendező. Nem nehéz összehangolni az üzletekben kapható ma már igazán hatalmas választékból, de tanácsot kérhetünk az eladóktól is. A legdivatosabbak mostanában az ízléses, vintázs hangulatú, 3D-s, filmnyomott anyagok, amelyek például egy terítőn olyan hatást keltenek, mintha az ábrázolt figurák, a koszorúk, mézeskalácsok, mikulásvirágok szirmok, karácsonyfa díszek, üveggömbök, hópihe mintás díszek valóban az asztalon lennének. Különböző színek árnyalatait ötvözik a textileken, amelyek sok esetben még patchwork hatásúak is. Fehér, vagy drapp alapon nem csak piros, bordó, hanem zöld, sőt kék árnyalatú mintákkal is készülnek ilyen anyagok.

Nem olcsóak ugyan, viszont annál tartósabbak, nem fakulnak, nem nyúlnak ki. Készülhet belőlük díszpárna huzat, asztalterítő, vagy csak asztalközép, fogókesztyű, vagy éppen konyharuha. Remekül díszíthetik a lakást az ünnep heteiben, akár éveken át elővehetjük az ünnep után gondosan eltett textileket. Hiszen legszebben akkor mutat a fa, ha a környezete, a helyiség is annak a stílusát tükrözi. A romantikus hangulat a legjellemzőbb, az jelenjen meg a szoba több pontján is. A nosztalgikus légkör megteremtésekor az egységes enteriőr kialakítása is fontos szerephez jut. A függöny, az asztalterítő, a párnák erősítik a fa szépségét. Egy színsémára alapozzuk egy helyiség hangulatát. Választunk a fehér, a drapp, a pasztellek árnyalatai közül, azokat kombinálva is, de a harmónia szem előtt tartásával. Ide illenek a rózsák, a fehér, a rózsaszín, a szürke árnyalatok, a fodrok, az írásos fekete-fehér minták.

Pék Tímea szerint az egész lakást ünnepi hangulatba hozhatjuk megfelelő textilekkel, csipkékkel
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Ne használjunk túl sok színt, csak keveset és azt kombináljuk bronzzal, krém- és pezsgőszínnel. Ha a fa alá házi készítésű mézeskalácsot teszünk, narancsos-fahéjas illatosítókat helyezünk el a lakás pontjain, teljes lesz az összhatás. Amennyiben a romantikus vintázs hangulatot választjuk, az jelenjen meg a szoba több pontján, a nosztalgikus légkör megteremtésekor az egységes enteriőr kialakítása is fontos szerephez jut. A függöny, az asztalterítő, a párnák harmonizáljanak a karácsonyfával, így erősítve annak szépségét. Kézzel, papírból, üvegből, vagy fából készült faragott vintázs dísztárgyak, dekorációs kellékek, régi képeslapok, asztal- és fali díszek tehetik szebbé az ünnepet. Otthonossá és meghitté varázsolják lakásunkat, életterünket. Mint minden stílusnál, ennél is fontos, hogy egy színsémára alapozzuk egy helyiség hangulatát. Választhatunk a fehér, a drapp, a pasztellek árnyalatai közül, azokat kombinálva is, de a harmónia szem előtt tartásával. Ide illenek a rózsák, a fehér, a rózsaszín, a szürke árnyalatok, a fodrok, az írásos fekete-fehér minták. A siker érdekében kutassunk nyugodtan a nagyi szekrényében.

Jól jöhetnek a régi fényképek, a csipkék, függöny darabok, gyöngyök. Vásároljunk torta csipkét, zsákvászon anyagot, amelyeket fára, hungarocell gömbre kasírozhatunk, dekopázsolhatjuk. Használjunk egy kis darab falapocskát, fessük pasztell színre, ragasszunk rá egy régi, kézzel festett képeslap részletét. Ha kifúrjuk, karácsonyfa dísz lehet belőle, vagy ajándék kísérő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!