Otthon

2015.01.26. 10:25

Örök divat a farmeranyag - Megunt, elnyűtt ruhákból lakásdíszeket készíthetünk

A farmer örök sláger, fiatal és idős korosztály számára is ideális, praktikus viselet, éppúgy nőies, mint férfias. Az elhasznált darabok nagy része még újrahasznosítható, számos egyedi alkotás készíthető belőle.

Szám Dorottya

Amellett hogy az aktuális trendnek is megfelel ez az időtálló anyag jó választás, mert úgy tűnik, sosem megy ki a divatból. Azonban strapabíró anyaga ellenére fogyóeszköz.

Itt-ott kiszakad vagy elkopik a ruha, de a nagy része még újrahasználható és rengeteg kreatív, egyedi dolog készíthető belőle.

A farmer készítéséhez gyapotot használnak, amely igen vízigényes. Egyetlen farmer elkészítése tíz köbméter vizet igényel.

Bár a Föld mezőgazdasági célra hasznosított területeinek csak a négy százalékát használják gyapottermesztésre, a növényvédő szerek harminc százaléka szükséges hozzá.

Többnyire olyan országok varróüzemeiben készülnek a farmerek, ahol hiányosak a környezetvédelmi és munkavédelmi előírások, a koptatáshoz használt korszerűtlen homokfúvó eszközök pedig szilikózist és más légúti megbetegedéseket okozhatnak – tudtuk meg Plank János humánökológustól és Plank Judittól, akik farmerből készült termékek készítésével, fejlesztésével és értékesítésével foglalkoznak.

Csak a fantázia szab határt annak, mi mindenre használható újra egy megunt vagy elhasznált farmeranyagú ruhadarab. Kisebb varrástudás is elegendő ahhoz, hogy poháralátét, edényfogót, vagy mobiltartót készítsünk belőle.

Bátran lehet játszani a különböző árnyalatú, állagú, vastagságú anyagokkal, patchwork technikákkal. Táskák és nagyobb terhelésnek kitett tartók esetében érdemes bőrvarró cérnát használni.

Akik a lakásban is szívesen látják az örök fiatal és vagány stílushoz tartozó anyagot, illetve a hozzá társítható színeket és formákat, azok különösen örülhetnek annak, hogy a farmer újabb és újabb területeket hódít meg a lakberendezésben is.

Készíthetünk belőle párnahuzatot, ágyterítőt, lábtörlőt, de szolgálhat lámpabúraként vagy kárpitanyagként is. Különböző mintákkal és textilbetétekkel tehetjük még izgalmasabbá az összhatást.

Nagyobb padlófelületen érdemes módjával használnunk, így jobban érvényesül a hatása. Újrahasználatkor a zsebek más funkciót kaphatnak, egy kanapéra varrt farmerzseb például praktikus szolgálatot tehet, mint távirányító- vagy mobiltartó.

Címkék#farmer

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!