Otthon

2017.02.13. 11:27

Gyorsabban és jobb áron elkelhet a lakásunk

A hosszú tél után tavasszal általában megnő az ingatlan értékesítési és vásárlási kedv. Lakásunkat kis odafigyeléssel és esetleges ráfordítással jóval többért és sokkal hamarabb eladhatjuk, mint reméltük. Általában az ingatlan értékének egy-öt százalékát szokták erre a célra fordítani.

Tóth B. Zsuzsa

Ma erre már iparág szakosodott, azonban ha nem akarunk költeni home stagingre. azaz lakás szakértőre, lakberendezőre, magunk is tehetünk néhány dolgot a cél érdekében.

A potenciális vevőre várva el kell érnünk, hogy eladásra kínált lakásunkra ne csak ingatlanként, sokkal inkább otthonként tudjanak tekinteni az érdeklődők. A lényeg, hogy a lakás belső tereit tegyük vonzóbbá, akár az átrendezéssel is. Teremtsünk olyan hangulatot a lakásban, amely láttán az érdeklődők szinte otthon érzik magukat. Ne felejtsük el, mennyire fontos az első benyomás. A lakást vásárlók jelentős része már az első néhány percben eldöntik, hogy érdekli-e őket az ingatlan. Olyan hangulatot kell tehát teremtenünk már az előszobában is, hogy a barátságosság, melegség érzetét keltsük. Fontos például, hogy jó illat és világosság legyen, tehetünk virágot egy vázába, néhány szobanövényt elhelyezhetünk a lakás különböző pontjain. Apró tárgyak ugyancsak az otthonosság érzetét keltik. Egy csigaház a fürdőszobában, kisebb szobor a nappaliban, a komód tetején. Ne legyenek zsúfoltak a helyiségek, ne hagyjunk elöl sok tárgyat, de a túl nagy rend látványa sem praktikus ilyen szempontból. Legyen elöl egy-két személyes tárgy, de ne túl sok családi fotó. Ha kell, szerezzünk be új ágytakarót, díszpárnákat, függönyöket. Természetesen, ha szükséges, akár festessünk, tapétáztassunk, de az szintén sokat számít, ha jó minőségű, megfelelő szögből készített fotók kerülnek fel a lakásról arra az internetes oldalra, ahol hirdetjük.

Otthonosabb a lakás és ezáltal könnyebben eladhatjuk, ha színesre festjük a falakat, elöl hagyunk néhány személyes tárgyat és elhelyezünk pár szép, egészséges virágot
Fotó:stockphoto

Ha festetünk, lehetőleg vonzó színeket használjunk, olyanokat, amelyek tágítják a teret. Modern lakásokba dekor tapétát, falmatricát szintén alkalmazhatunk, de csak ízléssel. Ha szükséges, újítsuk fel a konyhát, fürdőszobát, hiszen amennyiben jó állapotban vannak, az ingatlanok jelentős részét ezek a helyiségek "adják el" a szakértők szerint.

Nagyon sokat számít, hogy milyen állapotban van a fürdőszobában például a mosdó, a kád, a zuhanytálca. Lényeges, hogy csillog-e a csempe, a vízcsap. Lehet elöl hagyva törülköző, kéztörlő, kádkilépő de a fürdőszoba színéhez illő, tiszta, ízléses. Amennyiben úgy érezzük, nem boldogulunk, kérjük szakember, például lakberendező segítségét.

Az ingatlaneladók több hibát is elkövethetnek, ha nem vigyáznak. Előfordul, hogy rendetlenség van a lakásban, vagy például rossz levegő fogadja a leendő vásárlót. Az szintén hiba, ha a hirdetésben nem használnak fotót, vagy az rossz minőségű. Ne fukarkodjunk a jó szögből készült, a lakást vonzónak mutató képekkel, Hiba az is, ha az eladók nem adnak meg alaprajzot, nem élnek a figyelem felkeltés különféle eszközeivel. Pedig mindenképpen szólni kell a lakás előnyeiről. Az alacsony rezsi költségekről, hőszigetelt vakolatról és nyílászárókról, tetőtérről, pincéről, az egyedi, korszerűsített fűtésről, a napelemekről, a szépen parkosított udvarról, a jó szomszédokról, jó megközelíthetőségről, garázsról, tároló helyiségekről, a közelmúltban történt felújításokról.

Hiba viszont például, ha sok sötét színű bútor van összezsúfolva a lakásban, ha kisgyerek, vagy macska nyomait látja a vevő. Legyünk kedvesek, de ne tukmáljuk a lakásunkat a látogatókra.

Ecseteljük a lakás páratlan előnyeit

A leendő vevőknek meséljünk a lakásban rejlő páratlan lehetőségekről. Előnyként tüntessük fel a fekvését. Azt, ha a városközpontban van a lakás, közel a tömegközlekedési megállókhoz, bevásárló központokhoz, parkokhoz. Ugyanakkor az szintén előny lehet, ha város széli, csendes övezetben helyezkedik el a ház, nem beszélve a panorámáról. Utóbbi az egyik legfontosabb szempont vásárláskor az ingatlan szakértők szerint.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!