Otthon

2014.06.09. 15:55

Most mindent sikertült átteleltetni - Veszprém megye legszebb díszkertje (1.)

Veszprém - A Dózsavárosban található ez a kert, melyet a ház ura felesége tudta nélkül nevezett be a szépek versenyére.

Varga Ibolya

Nem maradhatott sokáig titokban a meglepetés, mert mindjárt az első bemutatandónak választottuk és hívtuk fel a jó hírrel Molnár Györgyöt. Szerencsére pünkösd vasárnap ebédre voltak hivatalosak, így Molnárné Galántai Mónika ráért megmutatni nekünk a birodalmát. A beszélgetésbe néha bekapcsolódott lányuk, Molnár Krisztina is, aki élte döntő részét itt élte le, de hamarosan új családot alapít és már el is költözött.

Molnárné Galántai Mónika, Molnár György és Molnár Krisztina (jobbról)

- Tizenhét évvel ezelőtt kezdtem el a kert kialakítását - mondja el Mónika. - Tizennyolc évvel ezelőtt vásároltuk meg a házat, az udvar teljesen kopár volt, még egy szál fű sem termett rajta. Feltörtük a talajt, földet is hoztunk jócskán, aztán fokozatosan építettem fel az előkertet, a ház melletti pihenőt, később a ház mögötti grillezőt. Zömmel évelő növényeim vannak, de azért akad egykét egy-, illetve kétnyári is. Nagyon fontos, hogy a házunk körül mindig virágozzon valami.

Viszonylag nagy helyet foglalnak el a leanderek, ezek a fehértől a halvány sárgán át a rózsaszín és a bordó minden árnyalatát mutatják virágzáskor. A hortenziák éppen most kezdenek virágozni, ezekre is nagyon büszke Mónika, mert először sikerült átteleltetnie őket és mindjárt remek eredménnyel. Éppen most kezdenek kipattanni a bimbók a kaktuszokon és kerti jukka is hamarosan kibontja szirmait. A muskátliból is mindenféle van, ami csak elképzelhető és ebből is sikerült átteleltetni a futó változatot, ami korábban nem jött össze. Annak ellenére sem, hogy a melléképületben van elég fény és hő ahhoz, hogy átéljék a telet a kényes növények. Az álló muskátlik a pincében várják meg, míg újra kiültethetők. Itt helyük van az állatoknak is egy nyolchetes kölyökmacska keres búvóhelyet a növények között. Kutyájuk is van, de nem kell tőle félteni a virágokat.

A madarakat télen etetik és szeretik nézni, ahogy a vadszőlőt csipegetik, de nyáron is szívesen látják. őket. A növényeken kívül még nagyon szeretik az érdekes formájú farönköket és a különleges köveket. Nyaralásaikról is csodás kavicsokat, köveket hoznak magukkal. A férj büszkesége a két fából faragott szarvas. Tulajdonképpen a nagyobbikat akarta csak elkészíteni nyírfából egy alkalomra, de Mónikának és a barátaiknak is annyira megtetszett ez az alkotás, hogy a maradék fából egy kisebb szarvast is készített. A mások büszkesége a cseréptorony. Ehhez több virágcserepet kapcsolt össze, melyekben egymással összeillő növények élnek. A házban sem nélkülözik a növények közelségét, most is virágzik vagy egy tucat orchideájuk. Mónika azt mondja, bakonyi lányként fontos neki, hogy virágos legyen a környezete, ezt tanulta édesanyjától, nagymamájától.

 

 

Legfontosabb pont a harmónia megléte

Az egyik legforgalmasabb utunk mellett kialakított nyugodt, békés kertben néztük végig többször is Kálló Ilona kertész-tanárral a pályázati felhívásunkra beküldött fényképeket. Ezúttal is szinte a teljes megye területét képviselték a pályázók. Egyre szebb kertekbe pillanthattunk be. A szakember szerint, aki saját kertjében fogadott minket, az utóbbi években nálunk is egyre fontosabb a szép környezet kialakítása, a szomszédok, barátok gyakran egy-egy mutatós növényel ajándékozzák meg egymást vagy kicserélik a virágmagokat, hajtásokat. A legtöbbön látszik, hogy a magyar hagyományokra alapoz, de már kiegészíti a növényzetet a környező országokban is kedvelt évelő cserjékkel. Egyre többen építenek kerti tavat és már a szökőkút sem elérhetetlen luxus.

Lapunk Szép kertek pályázatának első helyezettje egy motorfűrésszel, a második helyezett egy kreatív tókészítő szettel, a harmadik helyezett pedig egy szökőkúttal lesz gazdagabb



Örvendetes, hogy mind többen szemmel láthatóan jól érzik magukat a házuk környékén -, pihenőket alakítanak ki a felnőtteknek, játszóteret a gyermekeiknek. Egy-két gyönyörű tájképi kerttel is találkoztunk. Ezeknek a gondozása nem egyszerű feladat, hiszen a tágabb környék is meghatározza az arculatukat és arra is ügyelni kell ezeknél, hogy a tájba illők legyenek a növénynek és a fákkal ne takarjuk el magunk és vendégeink elől a gyönyörű tájképet. Persze, ez volt a ritkább, inkább az a jellemző, hogy néhény négyeztméteren alakítják ki az ingatlanok tulajdonosai a díszkertet, esetleg a veteményest, vagy a fűszertárat, melyek már egyre gyakrabban nem különülnek el élesen és még kell hely a pihenésre. Megmutatjuk őket.

Az idei pályázatunkra csaknem félszázan jelentkeztek és küldtek képeket a környezetükről. Kálló Ilona kertész-tanárral választottuk ki azt a tízet, melyeket mostantól keddenként bemutatunk ezen az oldalon. Amikor már mindet láthatták, egy emlékeztetőt készítünk, melyen egy-egy mondatban jellemezzük is a kiválasztott kerteket. Az összefoglaló aljárta szerkesztjük a szavazószelvényt. Ebben az évben is mód lesz majd arra, hogy online felületen voksoljanak a legszebbekre. Ezúttal nem egy, hanem három díjat adunk ki. A jutalmakat a Szabó Kerttechnika ajánlotta fel.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!