Otthon

2017.07.03. 16:20

Most a legszebb a selyemakác - Hosszan tart a virágzása, kedveli a fagymentes, meleg helyet az udvaron

VESZPRÉM Kertünk, udvarunk dísze lehet a most virágzó selyemakác, amely a meleg helyet kedveli és fiatalon fagyérzékeny.

Tóth B. Zsuzsa

A selyemakác azon kerti fáink egyike, amelyek egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert hazánkban. Illatos virágai sokáig pompáznak az ágak tetején, ha nem tekingetünk a fa teteje felé, könnyen elmehetünk mellette anélkül, hogy észrevennénk a különlegesen szép virágokat. Igénytelen, képes magától szaporodni. Ha kis növényként szeretnénk ültetni, elég ha nyitott szemmel járunk egy termetes fa alatt, nagy eséllyel találunk kis magoncokat.

Most virágzik, magasra nő a selyemakác Fotó: Tóth B: Zsuzsa

Földlabdával emeljük ki és ültessük rögtön a helyre. A selyemakác magasra nő és kedveli a meleget, ezt vegyük figyelembe az ültetésnél. Fiatal korában még fokozottan fagyérzékeny, ezért laza talajba ültessük, a fiatal csemete tövét pedig takarjuk be. Szabadföldben egy év alatt akár másfél-két métert is nőhet a selyemakác. Nyugat-Európában látható, hogy sok esetben fehérre meszelik a törzsét, hogy visszaverje a napsütést. Így nem melegszik fel, a vegetáció később indul meg, virágrügyei nyugalmi állapotban vészelik át a kora tavaszi fagyokat. Hidegebb helyre ültetve a facsemetét érdemes kipróbálni a módszert, a selyemakác meghálálja ezt a gondoskodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!