2014.02.17. 19:38
Mire jó a martilapu?
Takács Ferenc gyógynövény-szakértő elmondja, mire jó a martilapu.
A martilapu az őszirózsafélék családjába tartozó, kora tavasszal, még levéltelen állapotban sárgán virító, nagy levelű gyógynövény. A légzőszervi betegségek elsőrangú gyógynövénye. A lúgos-agyagos, kavicsos, törmelékes talajt kedveli. Vízpartok, nedves rétek, árokpartok évelő növénye. A hegyekben is előfordul. Forrázata belsőleg befedi és védi a gyulladt nyálkahártyát, csökkenti a köhögési ingert. Légúti gyulladásoknál a hígabb váladékot fellazítja, megkönnyíti a köhögést. Kis mennyiségben rákkeltő pirrolizidin alkaloidot tartalmaz, ami miatt májkárosító hatású lehet. Napi dózisa négy-hat gramm; ebből hideg vagy langyos vizes áztatással készítsünk kivonatot. Egy hónapnál tovább ne alkalmazzuk folyamatosan. Terhesek, szoptatós anyák nem fogyaszthatják. Külsőleg fejfájás ellen, duzzadt lábra a kifejlett leveleket a bolyhos oldalával borítható a kezelendő területre, gyakran érdemes cserélni. Külső gyulladásokra, fekélyekre az összezúzott levelek vagy erős főzetük használható. Terhes és szoptató nők, alkoholisták, májbetegek ne használják. Használata előtt mindig kérjünk tanácsot szakértőtől.