Otthon

2017.01.02. 12:09

Még mindig hasznos a falióra

A faliórák ma is kelendőek, és bár a ketyegő vekkerórák ideje lejárt, azonban ébresztésre egyre többen használják a néma asztali órákat a mobiltelefon helyett.

Tóth B. Zsuzsa

A fali és asztali órák széles választékában ma már mindenki megtalálhatja azt, amelyre a leginkább szüksége van, ugyanakkor illeszkedik a lakás stílusához. Dáloki Mária kereskedőtől megtudtuk, hogy megjelentek a kereskedelemben a különleges, például a rádió kontrollos órák, karórát, ébresztő és fali órát is vásárolhatunk.

Ezek az abszolút megbízható szerkezetek óraállításkor és naponta egyszer pontos időre állnak be a kapott jelnek megfelelően. A több funkciós faliórák között vannak hidrométerrel, thermométerrel kiegészülők, amelyek mutatják a levegő hőmérsékletét, páratartalmát. Utóbbi lényeges az asztmások esetében, vagy akkor, ha műszaki berendezéseink ezt indokolják. A mai órák nem csak az időt, hanem a dátumot, külön körlapon a másodpercet is mutatják.

Dáloki Mária szerint a mai órák már a levegő páratartalmát is mutatják Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Ha kell, a plafonra felvetítik projektorral az időt, vagy egész éjszaka diszkréten világít a számlapjuk, hogy éjjel, ha felébredünk, ne kelljen villanyt kapcsolnunk ezért. Léteznek ilyenek hálózati és elemes kivitelben is.

Teljesen némák, nem ketyegnek, mivel a másodperc mutató nem lépked, hanem kúszik a számlapon.Az órák tisztítása egyszerű, azonban az ékszerek, dísztárgyak tekintetében nem árt tudni néhány fontos dolgot. Az ezüst ékszereket tisztíthatjuk fogkrémmel is, azonban többre megyünk, ha speciális tisztítószert vásárolunk. Egy deciliter folyadék hosszú évekig elég, érdemes beszerezni.

Az ezüst és az arany ékszereknek külön tisztító szerük van, amelyekbe csak bele kell mártani és egy öblítés után már sokkal szebben ragyognak, mint előtte. Az ezüst dísztárgyakkal is így bánjunk. A fém, bronzosított, vagy ónozott díszművek, a műgyanta alapra bronz bevonattal, festve készült dísztárgyak esetében a tisztításhoz elég egy száraz, puga ruha. Ezek nem színeződnek el, de törékenyek. A drága porcelánokra nagyon vigyázzunk.

Azok tisztításához legjobb csak egy száraz, puha ruha. Ha mindenképpen nedvessel kell tisztítanunk, használjunk sampont vízben oldva. Minél kevesebb vegyszerrel tisztítsuk, aztán száraz, puha ruhával töröljük át. Legjobb, ha a porcelán tárgyakat üveg mögött tartjuk. Abban az esetben akár száz-százötven évig is szép fényesek maradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!